W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Produkcja i sprzedaż żywności przez Koła Gospodyń Wiejskich

01.07.2025

Zakończyliśmy cykl spotkań z przedstawicielami Kół Gospodyń Wiejskich powiatu augustowskiego. Tematem była „Produkcja i sprzedaż żywności przez Koła Gospodyń Wiejskich”.

kgw psse

Popularną działalnością przedsiębiorczą Kół Gospodyń Wiejskich jest przygotowywanie potraw i ich sprzedaż podczas lokalnych imprez kulturalnych. Biorąc pod uwagę produkcję i obrót żywnością przez Koła Gospodyń Wiejskich należy mieć na uwadze, że wszelkie kwestie z tym związane są regulowane przepisami prawa żywnościowego. Również w przypadku niewielkich rozmiarów produkcji żywności przeznaczonej do wprowadzenia do obrotu podczas określonego wydarzenia, produkty przygotowane w celu sprzedaży muszą być bezpieczne dla zdrowia i życia konsumentów.

W dniach 19 - 28 maja 2025 r. odbył się cykl spotkań informacyjno - edukacyjnych pt. "Działalność KGW w praktyce. Wymogi formalno - prawne i bezpieczeństwo żywności." Prelegentami byli pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Augustowie, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) Biura Powiatowego w Augustowie, oraz Urządu Skarbowego w Augustowie.

Uczestnikami spotkań byli członkowie Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu augustowskiego, gdzie działalność prowadzi 38 KGW z gmin: Augustów, Bargłów Kościelny, Lipsk, Nowinka, Płaska, Sztabin.

Pracownik Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia tutejszej Stacji poruszał zagadnienia dotyczące m.in. bezpieczeństwa żywności i zagrożeń związanych z niezachowaniem warunków higieniczno-sanitarnych podczas jej przygotowywania, przechowywania i dystrybucji. Uczestnikom przedstawiono:

  • podstawowe wymagania jakie należy spełniać produkując żywność,
  • warunki wprowadzania żywności do obrotu,
  • zasady rejestracji prowadzonej działalności.  

Tematyka w.w. spotkań opierała się na informacjach o bezpieczeństwie żywności i żywienia zgodnych z kampanią EFSA #Safe2EatEU.

Szczegółowe informacje na temat kampanii EFSA przeczytasz tutaj.

Zapraszamy do lektury materiałów informacyjno - edukacyjnych przygotowanych przez pracowników Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Augustowie.

Materiały

Wytyczne dot. produkcji i sprzedaży żywności przez Koła Gospodyń Wiejskich - PSSE Augustów
Produkcja​_i​_sprzedaż​_żywności​_przez​_Koła​_Gospodyń​_Wiejskich​_-​_PSSE​_Augustów.pdf 3.40MB
5 kroków do bezpiecznej żywności
5​_kroków.pdf 0.12MB
{"register":{"columns":[]}}