Produkcja i sprzedaż żywności przez Koła Gospodyń Wiejskich
01.07.2025
Zakończyliśmy cykl spotkań z przedstawicielami Kół Gospodyń Wiejskich powiatu augustowskiego. Tematem była „Produkcja i sprzedaż żywności przez Koła Gospodyń Wiejskich”.
Popularną działalnością przedsiębiorczą Kół Gospodyń Wiejskich jest przygotowywanie potraw i ich sprzedaż podczas lokalnych imprez kulturalnych. Biorąc pod uwagę produkcję i obrót żywnością przez Koła Gospodyń Wiejskich należy mieć na uwadze, że wszelkie kwestie z tym związane są regulowane przepisami prawa żywnościowego. Również w przypadku niewielkich rozmiarów produkcji żywności przeznaczonej do wprowadzenia do obrotu podczas określonego wydarzenia, produkty przygotowane w celu sprzedaży muszą być bezpieczne dla zdrowia i życia konsumentów.
W dniach 19 - 28 maja 2025 r. odbył się cykl spotkań informacyjno - edukacyjnych pt. "Działalność KGW w praktyce. Wymogi formalno - prawne i bezpieczeństwo żywności." Prelegentami byli pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Augustowie, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) Biura Powiatowego w Augustowie, oraz Urządu Skarbowego w Augustowie.
Uczestnikami spotkań byli członkowie Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu augustowskiego, gdzie działalność prowadzi 38 KGW z gmin: Augustów, Bargłów Kościelny, Lipsk, Nowinka, Płaska, Sztabin.
Pracownik Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia tutejszej Stacji poruszał zagadnienia dotyczące m.in. bezpieczeństwa żywności i zagrożeń związanych z niezachowaniem warunków higieniczno-sanitarnych podczas jej przygotowywania, przechowywania i dystrybucji. Uczestnikom przedstawiono:
- podstawowe wymagania jakie należy spełniać produkując żywność,
- warunki wprowadzania żywności do obrotu,
- zasady rejestracji prowadzonej działalności.
Tematyka w.w. spotkań opierała się na informacjach o bezpieczeństwie żywności i żywienia zgodnych z kampanią EFSA #Safe2EatEU.
Szczegółowe informacje na temat kampanii EFSA przeczytasz tutaj.
Przypominamy, iż żywność musi być bezpieczna dla zdrowia i życia człowieka, a odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności ponosi producent lub podmiot wprowadzający żywność do obrotu.
Zapraszamy do lektury materiałów informacyjno - edukacyjnych przygotowanych przez pracowników Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Augustowie.
Materiały
Wytyczne dot. produkcji i sprzedaży żywności przez Koła Gospodyń Wiejskich - PSSE AugustówProdukcja_i_sprzedaż_żywności_przez_Koła_Gospodyń_Wiejskich_-_PSSE_Augustów.pdf 3.40MB 5 kroków do bezpiecznej żywności
5_kroków.pdf 0.12MB