Dekalog grzybiarza
13.08.2025
Grzybobranie w naszym kraju było i jest bardzo popularne, spożywanie grzybów jest tradycyjnym zwyczajem żywieniowym polskiego społeczeństwa. Grzyby są chętnie spożywane przez ludzi ze względu na walory smakowe i zapachowe. Pobyt w lesie to także bardzo dobra forma aktywnego wypoczynku. Jednak w naszych lasach rośnie wiele gatunków grzybów o różnej toksyczności. Wśród nich występują grzyby trujące, jadalne i niejadalne. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. Aby uniknąć tak poważnych zagrożeń dla życia i zdrowia, należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy.
Wskazówki jak uniknąć zatrucia grzybami:
- zbieraj znane sobie gatunki grzybów. W razie jakichkolwiek wątpliwości - wyrzuć grzyb. PAMIĘTAJ, że wszystkie grzyby jadalne mają trujące sobowtóry
- zbieraj grzyby wyrośnięte, całe i zdrowe. Nie zbieraj okazów małych, u których nie wykształciły się jeszcze cechy gatunkowe a także nie zbieraj okazów starych, ponieważ mogą mieć w sobie trujące bakterie
- PAMIĘTAJ, że większość grzybów trujących to grzyby blaszkowe, a muchomory mają blaszki białe
- nie zbieraj olszówek, które są grzybami trującymi. Ich spożycie u większości osób powoduje zaburzenia żołądkowo- jelitowe, oddychania i krążenia
- grzyby zbieraj do przewiewnych koszy lub łubianek. W plastikowych torebkach ulegają zaparzeniu i powstają w nich substancje trujące
- nie próbuj i nie jedz surowych grzybów leśnych. Grzyby są potrawą ciężko strawną
- PAMIĘTAJ- nawet najbardziej trujący grzyb może mieć przyjemny smak i zapach
- nie zbieraj grzybów rosnących blisko dróg. Ponieważ w stosunku do innych roślin łatwiej wchłaniają metale ciężkie np. rtęć, ołów.
Pamiętaj, że zatrucia grzybami objawiają się: bólami głowy, brzucha, nudnościami i biegunką. Należy wiedzieć, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza.
Co robić w razie zatrucia grzybami:
- każde zatrucie to wyścig z czasem,
- w razie podejrzenia zatrucia grzybami należy niezwłocznie wezwać pomoc lekarską,
- należy poddać badaniu resztki spożytych grzybów, aby określić gatunek trującego grzyba,
- należy także zachować wymiociny do badania,
- gdy zachodzi obawa zatrucia śmiertelnie trującym grzybem, trzeba bezwzględnie hospitalizować wszystkie osoby, które spożywały tą samą potrawę nawet wtedy, gdy nie występują u nich objawy chorobowe.
Materiały
Dekalog_grzybiarza -1Dekalog_grzybiarza_1.jpg 0.28MB Dekalog_grzybiarza-2
Dekalog_grzybiarza_2.jpg 0.27MB Zatrucie grzybami
zatrucie_grzybami.jpg 0.22MB