W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Dekalog grzybiarza

13.08.2025

Grzyby

Grzybobranie w naszym kraju było i jest bardzo popularne, spożywanie grzybów jest tradycyjnym zwyczajem żywieniowym polskiego społeczeństwa. Grzyby są chętnie spożywane przez ludzi ze względu na walory smakowe i zapachowe. Pobyt w lesie to także bardzo dobra forma aktywnego wypoczynku. Jednak w naszych lasach rośnie wiele gatunków grzybów o różnej toksyczności. Wśród nich występują grzyby trujące, jadalne i niejadalne. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. Aby uniknąć tak poważnych zagrożeń dla życia i zdrowia, należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy.

 

 

Wskazówki jak uniknąć zatrucia grzybami:

- zbieraj znane sobie gatunki grzybów. W razie jakichkolwiek wątpliwości - wyrzuć grzyb. PAMIĘTAJ, że wszystkie grzyby jadalne mają trujące sobowtóry

- zbieraj grzyby wyrośnięte, całe i zdrowe. Nie zbieraj okazów małych, u których nie wykształciły się jeszcze cechy gatunkowe a także nie zbieraj okazów starych, ponieważ mogą mieć w sobie trujące bakterie

- PAMIĘTAJ, że większość grzybów trujących to grzyby blaszkowe, a muchomory mają blaszki białe

- nie zbieraj olszówek, które są grzybami trującymi. Ich spożycie u większości osób powoduje zaburzenia żołądkowo- jelitowe, oddychania i krążenia

- grzyby zbieraj do przewiewnych koszy lub łubianek. W plastikowych torebkach ulegają zaparzeniu i powstają w nich substancje trujące

- nie próbuj i nie jedz surowych grzybów leśnych. Grzyby są potrawą ciężko strawną

- PAMIĘTAJ- nawet najbardziej trujący grzyb może mieć przyjemny smak i zapach

- nie zbieraj grzybów rosnących blisko dróg. Ponieważ w stosunku do innych roślin łatwiej wchłaniają metale ciężkie np. rtęć, ołów.

 

 

Pamiętaj, że zatrucia grzybami objawiają się: bólami głowy, brzucha, nudnościami i biegunką. Należy wiedzieć, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza.

 

Co robić w razie zatrucia grzybami:

- każde zatrucie to wyścig z czasem,

- w razie podejrzenia zatrucia grzybami należy niezwłocznie wezwać pomoc lekarską,

- należy poddać badaniu resztki spożytych grzybów, aby określić gatunek trującego grzyba,

- należy także zachować wymiociny do badania,

- gdy zachodzi obawa zatrucia śmiertelnie trującym grzybem, trzeba bezwzględnie hospitalizować wszystkie osoby, które spożywały tą samą potrawę nawet wtedy, gdy nie występują u nich objawy chorobowe.

Materiały

Dekalog​_grzybiarza -1
Dekalog​_grzybiarza​_1.jpg 0.28MB
Dekalog​_grzybiarza-2
Dekalog​_grzybiarza​_2.jpg 0.27MB
Zatrucie grzybami
zatrucie​_grzybami.jpg 0.22MB
{"register":{"columns":[]}}