W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością

Zajmujesz się działalnością na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością? To musisz wiedzieć!

Działalność na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywności może być podjęta dopiero po uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów, który prowadzony jest przez Państwowego Powiatowego lub Granicznego Inspektora Sanitarnego.

  • Zgłoszenie jest obowiązkowe
  • Prosta formalność, dzięki której Twoja firma działa zgodnie z przepisami

Zgodnie z art. 64 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia wszystkie zakłady działające na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością składają do właściwego terenowo Państwowego Powiatowego lub Granicznego Inspektora Sanitarnego wniosek o wpis do rejestru zakładów. Wniosek należy złożyć w terminie, co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.

Wprowadzane do obrotu materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością muszą odpowiadać wymaganiom ogólnym określonym w rozporządzeniu (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającym dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG.

Więcej informacji znajdziesz tutaj:

https://www.gov.pl/web/gis/materialy-i-wyroby-przeznaczone-do-konaktu-z-zywnoscia

Dbajmy razem o bezpieczeństwo żywności i konsumentów!

{"register":{"columns":[]}}