Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
Zajmujesz się działalnością na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością? To musisz wiedzieć!
Działalność na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywności może być podjęta dopiero po uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów, który prowadzony jest przez Państwowego Powiatowego lub Granicznego Inspektora Sanitarnego.
- Zgłoszenie jest obowiązkowe
- Prosta formalność, dzięki której Twoja firma działa zgodnie z przepisami
Zgodnie z art. 64 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia wszystkie zakłady działające na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością składają do właściwego terenowo Państwowego Powiatowego lub Granicznego Inspektora Sanitarnego wniosek o wpis do rejestru zakładów. Wniosek należy złożyć w terminie, co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.
Wprowadzane do obrotu materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością muszą odpowiadać wymaganiom ogólnym określonym w rozporządzeniu (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającym dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG.
Więcej informacji znajdziesz tutaj:
https://www.gov.pl/web/gis/materialy-i-wyroby-przeznaczone-do-konaktu-z-zywnoscia
Dbajmy razem o bezpieczeństwo żywności i konsumentów!