W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zatrucia pokarmowe

Czym są zatrucia pokarmowe? Zatrucia pokarmowe są to choroby wywołane spożyciem pokarmów zawierających chorobotwórcze bakterie i ich toksyny, pasożyty, wirusy lub zanieczyszczenia chemiczne. Zatrucia pokarmowe występują na całym świecie i o każdej porze roku. Ich przebieg jest zwykle gwałtowny i objawia się bólami brzucha, nudnościami, biegunką, wysoką temperaturą. Najczęściej spotykane są zatrucia bakteriami: salmonelli, gronkowca, campylobacter, Shigella, E.coli, laseczki jadu kiełbasianego i listeria (szczególnie groźna dla kobiet w ciąży oraz z powodu zagrożenia schorzeniem zapalenia opon mózgowych i posocznicą)

Co robić w przypadku zatrucia ?

Wymioty są naturalnym sposobem na wydalenie z organizmu szkodliwego produktu, nie trzeba więc im zapobiegać. Głównym niebezpieczeństwem przy tego typu zatruciu, zwłaszcza w przypadku dzieci lub osób chorych, jest biegunka i związane z tym odwodnienie oraz utrata niezbędnych składników mineralnych z organizmu. Decydujące znaczenie ma odzyskanie utraconego płynu, soli i cukru. Krytyczny niedobór elektrolitów wywołany przewlekłą biegunką może spowodować nawet zgon. Należy popijać małymi łykami rozcieńczony roztwór z cukru, glukozy lub miodu, a jeśli utrata płynów była duża i objawy utrzymują się przez kilka dni, także niewielką ilość soli rozpuszczonej w przegotowanej wodzie. Herbata rumiankowa działa łagodząco na żołądek oraz ma właściwości uspakajające.

  WZYWAMY LEKARZA ! Wzywamy bezzwłocznie lekarza w przypadku poniższych objawów świadczącym o silnym zatruciu pokarmowym i gwałtownym przebiegu biegunki:

  1)  duże nasilenie biegunki (kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt wypróżnień na dobę) stolec jest luźny, wodnisty, często zawiera śluz, niekiedy krew (czerwonka, posocznica)     

  2 ) silne kurczowe bóle brzucha i  wymioty .  Uwaga : choroba może przebiegać z gorączką lub bez, toteż brak gorączki nie musi świadczyć o lekkim przebiegu biegunki.

Przyczyny i objawy zatrucia Salmonellą 

jJej źródłem są surowe lub niedogotowane jaja, niedogotowany drób, a także gotowane potrawy i sałatki, które przez kilka godzin nie były wstawiane do lodówki. OBJAWY: nudności, ból brzucha, gorączka, wymioty i biegunka występują po 8-36 godzinach po spożyciu potrawy. Dość często spotykana infekcja przenoszona za pośrednictwem produktów żywnościowych. Większe epidemie mogą objąć tysiące osób.

Produkty szczególnie niebezpieczne 

 Jaja - główne źródło salmonelli, bakterii, która bardzo często wywołuje zatrucia pokarmowe.

 Drób - źródło bakterii z rodzaju Salmonella i Kampylobakter, które wywołują trwające do 5 dni bóle głowy, nudności, wymioty oraz biegunkę.

 Nadzienie (farsz) - może być siedliskiem bakterii salmonelli lub innych.

 Tatar - oprócz surowej wołowiny, wchodzi równieżSurowe żółtko, może być siedliskiem Salmonelli, E. Coli oraz innych bakterii.

Ponadto:

Ser dojrzewający, niepasteryzowane mleko i śmietana, surówka z kapusty, sałatki - niedokładnie ugotowane mrożone produkty oraz pasztety mogą zawierać bakterię Listeria monocytogenes, która wywołuje listeriozę (wywołuje miejscowe zmiany chorobowe lub posocznicę)

Profilaktyka:

Aby zapobiec zatruciom pokarmowym należy:

1)  myć ręce po wyjściu z toalety, przed przygotowywaniem i spożywaniem posiłków, utrzymywać w czystości naczynia, sprzęty kuchenne,

2) często wymieniać gąbki i zmywaki, przechowywać żywność w niskiej temperaturze (usunąć nadzienie z ugotowanego drobiu zanim wstawi się go do lodówki), zapobiegać rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności,

3) zachować segregację produktów w urządzeniach chłodniczych (surowy drób, mięso i jaja przechowywać tak, aby nie stykały się z innymi produktami),

4) całkowicie rozmrażać drób, mięso, ryby i ich przetwory przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania, poddawać żywność obróbce termicznej (gotowanie, pieczenie, duszenie, smażenie).

5) Nie wolno trzymać ugotowanych potraw na małym ogniu, ponieważ w cieple bakterie gwałtownie się rozmnażają.,

6) Dezynfekować  jaja przed rozbiciem skorupki ,  parzyć we wrzątku przez 10 sekund  lub nąswietać promieniami UV

7) unikać lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców,

8) sprawdzać daty przydatności do spożycia wszystkich produktów,

)nie jeść żywności az ,,wzdętych’’ puszek, zwalczać muchy i gryzonie

{"register":{"columns":[]}}