W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Dyżur grzyboznawcy w PSSE w Lesznie

07.09.2021

Grzyby

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U 2011 Nr 115, poz. 672 r), każdy sprzedawca grzybów powinien posiadać specjalny atest wystawiony przez klasyfikatora – osobę, która ukończyła specjalistyczny kurs i otrzymała świadectwo od Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej lub grzyboznawcę, który musi posiadać wyższe wykształcenie oraz zdobyć uprawnienia, wydawane tylko przez Wielkopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Poznaniu działającego z upoważnienia Głównego Inspektora Sanitarnego. W Inspekcji Sanitarnej w Lesznie są pracownicy posiadający uprawnienia grzyboznawcy, którzy wydają atesty. 

Grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być sprzedawane wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach tylko posiadając atesty na grzyby. 

Wyróżnia się dwa rodzaje atestów na grzyby świeże i suszone. 

Wystawiony dokument zawiera informacje o gatunku i pochodzeniu grzybów, obejmuje badaną partię, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze 10ºC. 

Osoba, która chce sprzedawać grzyby, może również zgłosić się z daną partią świeżych grzybów m.in. do Inspekcji Sanitarnej, które wystawi taki atest.

Wizytę w celu wystawienia wyżej wspomnianego atestu należy umówić mailowo pod adresem: laboratorium.zywnosci@psse-leszno.pl

 

Materiały

Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania - ulotka
ulotka-podstawowe-zasady-bezpiecznego-grzybobrania.pdf 3.97MB
Grzyby - prezentacja
grzyby-psse.pdf 2.61MB
{"register":{"columns":[]}}