W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sezon na grzyby

sezon_na_grzyby

W związku ze zbliżającym się sezonem na grzyby przypominamy kilka najważniejszych zasad, o których należy pamiętać przed wyjściem na grzybobranie.

Nie należy zbierać grzybów, których dobrze nie znamy. Szczególnie niebezpieczne jest zbieranie młodych owocników nie mających jeszcze wykształconych cech osobniczych, ponieważ łatwo je pomylić z trującymi gatunkami.

Wiele grzybów jadalnych ma swoje podobne, trujące odpowiedniki. Przykładem może być spotkana ostatnio na obrzeżach lasów piestrzenica kasztanowata – grzyb trujący pojawiający się od kwietnia do czerwca głównie na polanach i innych otwartych terenach. Grzyb ten jest zbliżony wyglądem do smardza jadalnego a cechą różnicującą je jest wygląd główki. Pamiętajmy jednak, że smardz jadalny jest w Polsce pod ochroną i nie należy go zbierać.

Zbieranie grzybów może być przyjemną formą spędzania wolnego czasu, jednak należy zachować zdrowy rozsądek. Pamiętajmy również, że grzyby są ciężkostrawne i nie powinno się ich podawać małym dzieciom. Jeśli zatem po spożyciu wystąpią u Ciebie nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka, zaburzenia widzenia lub inne niepokojące objawy – nie zwlekaj, wezwij pomoc lekarską.

Codziennie w godzinach porannych w siedzibie PSSE w Rzeszowie klasyfikatorzy grzybów udzielają pomocy w rozpoznaniu gatunków świeżych grzybów.

Materiały

Grzyby
Grzyby.pdf 4.93MB
ulotka​_grzyby
ulotka​_grzyby.pdf 1.30MB

Wideo

{"register":{"columns":[]}}