Informacje na temat pryszczycy
20.05.2025
W związku z pojawieniem się w krajach Unii Europejskiej (Niemcy, Węgry) przypadków pryszczycy u bydła, która jest chorobą zakaźną objętą ustawowym obowiązkiem zwalczania u zwierząt w Polsce, przekazujemy informacje istotne dla zdrowia publicznego.
Pryszczyca
PRYSZCZYCA (FMD - Foot and mouth disese) to choroba wirusowa zwierząt parzystokopytnych, zarówno udomowionych jak i wolno żyjących (w tym bydła, owiec, kóz, świń, wielbłądowatych, bawołów, jeleni). Pryszczyca jest jedną z najbardziej zaraźliwych chorób zwierząt. Wirus pryszczycy przenosi się przez kontakt bezpośredni pomiędzy zwierzętami, za pośrednictwem mięsa i produktów mięsnych, mleka i jego przetworów, nasienia, skór, wełny, paszy dla zwierząt, itp. Wirus może być przenoszony także przez człowieka, sprzęt gospodarski, ptaki, owady, gryzonie, środki transportu czy odzież. Wystąpienie pryszczycy może powodować bezpośrednie i pośrednie straty ekonomiczne.
Czy pryszczyca jest groźna dla ludzi?
Zakażenia pryszczycą u ludzi są niezwykle rzadkie i zazwyczaj mają łagodny przebieg. Do zakażenia może dojść poprzez bezpośredni kontakt z chorym zwierzęciem lub spożycie niepasteryzowanych produktów pochodzenia zwierzęcego. Objawy u ludzi obejmują gorączkę, bóle głowy oraz pęcherze na błonach śluzowych jamy ustnej i skórze dłoni oraz stóp. Choroba nie przenosi się z człowieka na człowieka i zazwyczaj ustępuje samoistnie w ciągu 1–2 tygodni.
Zachęcamy do zapoznania się z ulotkami na temat pryszczycy przekazanymi przez Inspekcję Weterynaryjną, w szczególności dla hodowców zwierząt.
Materiały
Informacja Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi o pryszczycy_Informacja_MRiRW_o_pryszczycy.pdf 0.80MB Informacja Głównego Lek. Wet. o pryszczycy dla hodwoców zwierząt parzystokopytnych
_Informacja_Głównego_Lek_Wet_o_pryszczycy_dla_hodwoców_zweirząt_parzystokopytnych.pdf 0.44MB GIW i FAO ulotka informacyjna o przyszczycy
GIW_i_FAO_ulotka_informacyjna_o_przyszczycy.pdf 0.17MB