W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Podstawowe informacje

Główny cel działalności

Głównym celem działalności PSSE w Siedlcach jest promowanie zdrowego stylu życia, czuwanie nad bezpieczeństwem żywności i żywienia oraz zdrowotnym wody, zapobieganie powstawaniu chorób zakaźnych i zawodowych poprzez sprawowanie zapobiegawczego i bieżącego nadzoru sanitarnego oraz prowadzenie działalności przeciwepidemicznej.

Główne kierunki działania

  1. Promowanie zdrowego stylu życia, inicjowanie i koordynowanie zadań wynikających z wytycznych Komisji Europejskiej, WHO, Ministerstwa Zdrowia, realizowanie zadań wynikających z Narodowego Programu Zdrowia, Krajowego Programu Zwalczania AIDS i Zapobiegania Zakażeniom HIV.
  2. Sprawowanie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i żywienia zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa żywnościowego.
  3. Objęcie szczególnym nadzorem produktów mogących stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzi.
  4. Kontynuowanie rozszerzania akredytacji badań laboratoryjnych.
  5. Dokonywanie oceny funkcjonowania prawa w PIS przez właściwe komórki merytoryczne
{"register":{"columns":[]}}