W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Przyjęcie z okazji Tłustego Czwartku

09.02.2024

8 lutego w Ambasadzie RP w Londynie odbyło się przyjęcie z okazji Tłustego Czwartku, podczas którego goście mieli okazję spróbować tradycyjnych polskich wypieków takich jak pączki, faworki czy szarlotka.

Tłusty Czwartek

Co roku w ostatni czwartek przed Środą Popielcową, Polacy świętują Tłusty Czwartek. Statystycznie, w ten dzień Polacy konsumują około 100 milionów pączków, czyli średnio dwa i pół pączka na osobę. Ambasada RP w Londynie zorganizowała przyjęcie przybliżające zagranicznym partnerom tradycje związane z obchodami Tłustego Czwartku w ramach promocji polskiej kultury na arenie międzynarodowej. 

W wydarzeniu wzięli udział ambasadorowie Islandii, Łotwy, Mołdawii i Szwecji oraz kluczowi partnerzy brytyjscy oraz członkowie korpusu dyplomatycznego. Nieformalny charakter wydarzenia był okazją do omówienia bieżących projektów, a także nawiązania nowych kontaktów.

Spotkanie uświetniła również Ren Behan, brytyjska pisarka kulinarna polskiego pochodzenia i autorka „The Sweet Polish Kitchen: A Celebration of Home Baking and Nostalgic Treats”. Książka, która wkrótce ukaże się w Wielkiej Brytanii, oferuje nowoczesne wersje popularnych wypieków i deserów, czerpiąc inspiracje z tradycji kulinarnej Europy Środkowej i Wschodniej.

Przemawiając do zaproszonych gości, ambasador Piotr Wilczek nakreślił historię i znaczenie pączków dla Polaków na całym świecie. Ambasador zauważył, że sama chęć spróbowania polskiego jedzenia może być dla zebranych gości wystarczającą inspiracją dla odwiedzenia naszego kraju i początkiem podróży w głąb polskiej historii i kultury.

Zdjęcia (5)

{"register":{"columns":[]}}