Powrót

Bezpieczna żywność na święta

19.12.2025

Zbliżający się okres świąteczny to czas wzmożonych zakupów i intensywnych przygotowań kulinarnych. Warto w tym czasie szczególnie zwrócić uwagę na bezpieczeństwo żywności, aby świąteczne potrawy były nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bezpieczne dla zdrowia.

Bezpieczna żywność przed świętami

Jak najłatwiej uniknąć niepożądanych skutków zepsutej żywności? Podczas zakupów:

  • Upewnij się, że data ważności produktu nie jest przekroczona.
  • Unikaj produktów, których opakowanie jest uszkodzone, zgniecione lub otwarte.
  • Jeżeli wygląd lub zapach produktu są niepokojące, nie kupuj go.
  • Sprawdzaj etykiety - zgodnie z przepisami powinny zawierać informacje o składnikach, wartościach odżywczych i sposobie przechowywania.
  • Uważaj na wyjątkowo atrakcyjne oferty cenowe, szczególnie w przypadku sprzedaży internetowej i promocji. Mogą to być produkty z krótkim terminem ważności.

Kupuj żywność wyłącznie w sprawdzonych miejscach: w zaufanych sklepach i u zaufanych sprzedawców lub na bazarach funkcjonujących od wielu lat.

Pięć kroków do bezpiecznej żywności

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w poradniku „Pięć kroków do bezpiecznej żywności” wskazuje podstawowe zasady, które pomagają uniknąć zatruć pokarmowych.

1. Utrzymuj czystość
Myj ręce przed kontaktem z żywnością, po skorzystaniu z toalety oraz w trakcie przygotowywania posiłków. Dbaj o czystość powierzchni roboczych, naczyń i sprzętu kuchennego.

2. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
Surowe mięso, drób, jaja i owoce morza przechowuj oraz przygotowuj oddzielnie od pozostałej żywności. Stosuj osobne noże, deski do krojenia oraz pojemniki do przechowywania.

3. Gotuj dokładnie
Dokładnie poddawaj obróbce cieplnej mięso, drób, jaja i owoce morza, aby zniszczyć drobnoustroje chorobotwórcze.

4. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
Nie pozostawiaj ugotowanych potraw w temperaturze pokojowej przez dłuższy czas. Produkty łatwo psujące się przechowuj w lodówce zgodnie z zaleceniami producenta.

5. Używaj bezpiecznej wody i żywności
Korzystaj wyłącznie z wody bezpiecznej. Myj owoce i warzywa przed spożyciem.

Więcej informacji na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego

Materiały

5 kroków do bezpieczniejszej żywności
5​_kroków​_do​_bezpieczniejszej​_żywności.pdf 0.12MB
{"register":{"columns":[]}}