Bezpieczna żywność na święta
19.12.2025
Zbliżający się okres świąteczny to czas wzmożonych zakupów i intensywnych przygotowań kulinarnych. Warto w tym czasie szczególnie zwrócić uwagę na bezpieczeństwo żywności, aby świąteczne potrawy były nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bezpieczne dla zdrowia.
Jak najłatwiej uniknąć niepożądanych skutków zepsutej żywności? Podczas zakupów:
- Upewnij się, że data ważności produktu nie jest przekroczona.
- Unikaj produktów, których opakowanie jest uszkodzone, zgniecione lub otwarte.
- Jeżeli wygląd lub zapach produktu są niepokojące, nie kupuj go.
- Sprawdzaj etykiety - zgodnie z przepisami powinny zawierać informacje o składnikach, wartościach odżywczych i sposobie przechowywania.
- Uważaj na wyjątkowo atrakcyjne oferty cenowe, szczególnie w przypadku sprzedaży internetowej i promocji. Mogą to być produkty z krótkim terminem ważności.
Kupuj żywność wyłącznie w sprawdzonych miejscach: w zaufanych sklepach i u zaufanych sprzedawców lub na bazarach funkcjonujących od wielu lat.
Pięć kroków do bezpiecznej żywności
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w poradniku „Pięć kroków do bezpiecznej żywności” wskazuje podstawowe zasady, które pomagają uniknąć zatruć pokarmowych.
1. Utrzymuj czystość
Myj ręce przed kontaktem z żywnością, po skorzystaniu z toalety oraz w trakcie przygotowywania posiłków. Dbaj o czystość powierzchni roboczych, naczyń i sprzętu kuchennego.
2. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
Surowe mięso, drób, jaja i owoce morza przechowuj oraz przygotowuj oddzielnie od pozostałej żywności. Stosuj osobne noże, deski do krojenia oraz pojemniki do przechowywania.
3. Gotuj dokładnie
Dokładnie poddawaj obróbce cieplnej mięso, drób, jaja i owoce morza, aby zniszczyć drobnoustroje chorobotwórcze.
4. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
Nie pozostawiaj ugotowanych potraw w temperaturze pokojowej przez dłuższy czas. Produkty łatwo psujące się przechowuj w lodówce zgodnie z zaleceniami producenta.
5. Używaj bezpiecznej wody i żywności
Korzystaj wyłącznie z wody bezpiecznej. Myj owoce i warzywa przed spożyciem.
Więcej informacji na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Materiały
5 kroków do bezpieczniejszej żywności5_kroków_do_bezpieczniejszej_żywności.pdf 0.12MB