W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Dzień Otwarty Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie

08.04.2025

Dzień Otwarty WSSE w Warszawie

8 kwietnia z okazji Światowego Dnia Zdrowia, który w tym roku przebiega pod hasłem „Zdrowe początki, pełna nadziei przyszłość”, Mazowiecki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny zorganizował Dzień Otwarty WSSE w Warszawie.

Była to doskonała okazja do zapoznania się z naszą instytucją, kontaktu z ekspertami Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zdobycia cennej wiedzy oraz aktywnego udziału w warsztatach edukacyjnych.

Naszymi gośćmi byli studenci Uniwersytetów Trzeciego Wieku oraz uczniowie z warszawskich szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym, gastronomiczno-hotelarskim oraz spożywczo-gastronomicznym.

Podczas prelekcji uczniowie zapoznawali się z wiedzą z dziedziny bezpieczeństwa sanitarnego przy produkcji i dystrybucji żywności. Mieli także okazję dowiedzieć się, jak wyglądają osłony osobiste przed promieniowaniem jonizującym podczas badania rentgenowskiego. Zostali uwrażliwieni na obecność chemii w kosmetykach i tuszach do tatuażu. Na zakończenie wysłuchali prelekcji nt. profilaktyki uzależnień ze szczególnym zwróceniem uwagi na napoje energetyzujące, wyroby nikotynowe tradycyjne i e-papierosy oraz uzależnienia behawioralne.

Podczas prelekcji pt. „Żyj dobrze, Seniorze” promowano treści dotyczące zdrowego stylu życia oraz wykonywanie badań profilaktycznych. Seniorzy mieli okazję m.in. zapoznać się ze szczepieniami zalecanymi dla ich grupy wiekowej, dowiedzieć się, jak prawidłowo przechowywać i przygotowywać produkty spożywcze oraz jak zachować zdrowie w dobrej kondycji dzięki zmianie codziennych nawyków.

Podczas zajęć warsztatowych uczestnicy mogli przetestować alkogogle i narkogogle, symulujące stan po zażyciu różnych używek, nauczyć się samobadania piersi na specjalnym fantomie, sprawdzić poprawność mycia rąk w aparacie wykorzystującym promienie UV oraz zbadać zawartość tlenku węgla w wydychanym powietrzu. Grzybiarze mieli okazję przetestować swoją wiedzę z zakresu rozpoznawania grzybów jadalnych i niejadalnych oraz trujących.

 

Zdjęcia (27)

{"register":{"columns":[]}}