W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ocena warunków sanitarnych zimowego wypoczynku dzieci i młodzieży wypoczywających na terenie województwa mazowieckiego przez cały okres trwania ferii zimowych w Polsce (od 16 stycznia do 26 lutego 2023 r.)

02.03.2023

Mazowsze zakończyło ferie zimowe w ostatniej turze. Mazowiecki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Warszawie podsumował stan sanitarny i warunki zimowego wypoczynku dzieci i młodzieży w województwie mazowieckim przez cały okres trwania ogólnopolskich ferii zimowych - od 16 stycznia do 26 lutego 2023 r.

Narciarz w niebieskim kombinezonie zjeżdżający na nartach

Podczas tegorocznych ferii zimowych na terenie Mazowsza na podstawie danych zebranych w elektronicznej bazie wypoczynku Ministerstwa Edukacji i Nauki zarejestrowanych było 912 turnusów wypoczynku. Pod względem sanitarnym skontrolowano 282 turnusy, w których wypoczywało 12 271 dzieci i młodzieży.

Wśród skontrolowanych było:

  • 37 turnusów w całorocznych obiektach usług hotelarskich dla 1 506 uczestników,
  • 28 turnusów w obiektach okazjonalnie używanych do wypoczynku (np. bursy, internaty, szkoły) dla 1 239 uczestników,
  • 217 turnusów wypoczynku w miejscu zamieszkania, z których skorzystało 9 526 uczestników.

Jak wynika z powyższego, najbardziej popularną formą wypoczynku na Mazowszu był wypoczynek w miejscu zamieszkania.

Wyniki kontroli sanitarnych wskazują, że zdecydowana większość organizatorów zagwarantowała uczestnikom właściwe warunki zakwaterowania, utrzymania higieny osobistej, dożywiania oraz prowadzenia zajęć rekreacyjnych.

Uchybienia sanitarne stwierdzono w 21 (7,4%) spośród 282 skontrolowanych turnusów. Było to:

  • 4 turnusy zorganizowane w obiekcie hotelowym,
  • 17 turnusów zorganizowane w miejscu zamieszkania.

Uchybienia dotyczyły m. in:

  • nieprawidłowości z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym: nieodpowiedniego stanu sanitarno-higienicznego i technicznego bloku żywienia, niewłaściwej temperatury wydawanych posiłków, nieprawidłowości w zakresie realizacji zasad GHP/GMP i HACCP, braku zapisów kontrolnych wynikających z  ww. procedur,
  • nieprawidłowości z zakresu stanu sanitarno-technicznego pomieszczeń przeznaczonych na wypoczynek dzieci i młodzieży, w tym: niesprawnego wspomagania wentylacji grawitacyjnej wentylatorem mechanicznym, niewłaściwego stanu sufitu (odpadający tynk), braku osłon na grzejnikach centralnego ogrzewania ochraniających przed bezpośrednim kontaktem z elementem grzewczym,
  • braku do wglądu dokumentacji medycznej z badań do celów sanitarno-epidemiologicznych personelu.

W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości wydano decyzję płatniczą i  merytoryczną oraz nałożono 10 mandatów karnych na łączną kwotę  2 500, 00 złotych.

W odniesieniu do stanu zdrowia uczestników wypoczynku, odnotowano
3 przypadki zachorowań oraz 3 przypadki urazów, w tym: dwa złamania i jedno stłuczenie.

Wyżywienie organizowane dla dzieci i młodzieży korzystającej z wypoczynku w miejscu zamieszkania zostało zapewnione w miarę posiadanych środków finansowych i warunków lokalowych. W tej formie wypoczynku dożywianie prowadziła zdecydowana większość – 155 (71,4%) półkolonii na 217 skontrolowanych turnusów.

Oceniając tegoroczny przebieg zimowego wypoczynku można stwierdzić, że pomimo odnotowania pewnych nieprawidłowości, był on dobrze przygotowany pod względem sanitarnym. Wyniki nadzoru wykazały, że organizatorzy starali się zapewnić dzieciom i młodzieży jak najlepsze warunki gwarantujące bezpieczny pobyt na turnusach wypoczynku.

(es, jn)

{"register":{"columns":[]}}