W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

W trosce o bezpieczną żywność - uroczyste spotkanie z okazji zakupu nowego sprzętu do monitorowania i kontrolowania zanieczyszczeń organicznych żywności.

11.07.2023

Dziś w siedzibie Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie, podczas specjalnego eventu, zaprezentowano nowy, specjalistyczny sprzęt laboratoryjny – dwa chromatografy cieczowe, które zasilą bazę laboratoryjną Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie. Nowa aparatura przeznaczona jest do monitorowania i kontrolowania zanieczyszczeń organicznych żywności, w tym pozostałości pestycydów oraz mykotoksyn.

Kobieta i trzej mężczyźni przecinają wstęgę.

Uroczystość otworzyła Pani Magdalena Kaczmarek, Mazowiecki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny, która powitała zaproszonych gości: Pana Henryka Kowalczyka, Premiera, Ministra, Członka Rady Ministrów, Pana Roberta Telusa - Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Pana Krzysztofa Saczkę - Głównego Inspektora Sanitarnego, a także Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych województwa mazowieckiego.

Pani Magdalena Kaczmarek, Mazowiecki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny, zwróciła uwagę, że dzięki nowym chromatografom będzie możliwe rozszerzenie dotychczasowego zakresu badań wykonywanych w Laboratorium WSSE, co wpłynie na bezpieczeństwo żywności w Polsce.

„Spotykamy się dzisiaj, aby w tak zaszczytnym gronie dokonać otwarcia nowego rozdziału w pracy Laboratorium Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie. Te nowoczesne chromatografy cieczowe, które niebawem zostaną przetransportowane do Działu Laboratoryjnego, znalazły się w naszej Stacji dzięki dobrej współpracy między Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej” - podkreśliła Pani Magdalena Kaczmarek.

Pan Premier Henryk Kowalczyk wyraził nadzieję, że nowoczesny sprzęt będzie służył zdrowiu wszystkich Polaków. Na dobrą współpracę z Państwową Inspekcją Sanitarną zwrócił także uwagę Pan Minister Robert Telus licząc, że przyczynia się ona do wzrostu bezpieczeństwa żywnościowego. Główny Inspektor Sanitarny, Pan Krzysztof Saczka podziękował za wsparcie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w zakupie chromatografów, które są  tak ważne dla Laboratorium WSSE, będącego Laboratorium Referencyjnym w zakresie badania pozostałości pestycydów w żywności.

Zebrani Goście mieli okazję obejrzeć nowy sprzęt oraz podejrzeć pracę Oddziału Laboratoryjnego Badań Instrumentalnych Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie podczas projekcji specjalnie przygotowanego materiału filmowego.

Po zakończeniu wszystkich wystąpień Pani Magdalena Kaczmarek, Mazowiecki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny wraz z zaproszonymi Gośćmi: Panem Premierem Henrykiem Kowalczykiem, Panem Ministrem Robertem Telusem i Panem Ministrem Krzysztofem Saczką dokonali oficjalnej, uroczystej inauguracji nowego sprzętu poprzez symboliczne przecięcie wstęgi.

 


Warszawa, 11.07.2023 r.

Informacja prasowa
SPECIAL EVENT
dotyczący
doposażenia Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie

w dwa chromatografy cieczowe.

Dnia 11 lipca 2023 r. w siedzibie Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie odbyła się prezentacja nowoczesnego  specjalistycznego sprzętu laboratoryjnego – dwóch chromatografów cieczowych LC/MS/MS, przeznaczonych do monitorowania i kontrolowania zanieczyszczeń organicznych żywności, w tym pozostałości pestycydów oraz mykotoksyn. Unowocześnienie bazy laboratoryjnej i zwiększania zasobów aparaturowych Oddziału Laboratoryjnego WSSE w Warszawie pozwala na kompleksowe pełnienie nadzoru nad żywnością dostępną na rynku i zapewnia bezpieczeństwo obywatelom.

Oddział Laboratoryjny Badań Instrumentalnych WSSE w Warszawie jest jedynym laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej, które wykonuje badania pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego w ramach europejskiego planu kontroli oraz jest jedynym laboratorium w Polsce, które wykonuje badania w pełnym wymaganym przez Unię Europejską zakresie. Badania w kierunku pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego prowadzone są w ramach urzędowej kontroli i monitoringu dla całego kraju oraz w ramach kontroli granicznej produktów wprowadzanych na rynek polski i europejski.

Urzędowa Kontrola Żywności oprócz funkcji kontrolnej obejmuje cały zakres działań zmierzających do usunięcia stwierdzonych w trakcie kontroli nieprawidłowości i odnosi się do całej działalności związanej z wytwarzaniem i obrotem żywnością, obejmując nie tylko żywność, lecz także pasze, wyroby i materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością, jak również sam proces wytwarzania i obrotu żywnością oraz systemy kontroli wewnętrznej prowadzonej przez przedsiębiorców. Państwowa Inspekcja Sanitarna zajmuje się produktami pochodzenia niezwierzęcego, zaś w odniesieniu do produktów zwierzęcych – tylko żywnością znajdującą się w handlu detalicznym.

W 2022 roku laboratorium WSSE w Warszawie wykonało oznaczenia pozostałości pestycydów, ich pochodnych i metabolitów oraz produktów rozkładu w 1072 próbkach żywności i wody do spożycia.
Każda z próbek badana jest pod kątem zawartości około 500 różnych związków.

Oddział Laboratoryjny Badań Instrumentalnych Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie realizuje zadania Krajowego Laboratorium Referencyjnego ds. pozostałości pestycydów w żywności zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego z marca 2017 r. Powołane decyzją Ministra Zdrowia w 2012 roku Krajowe Laboratorium Referencyjne od ponad 12 lat w zakresie swoich kompetencji współpracuje z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej i może się pochwalić, że niektóre rozwiązania stosowane w naszym laboratorium zostały wdrożone do oficjalnych dokumentów merytorycznych obowiązujących w UE. Koordynuje działania laboratoriów urzędowych, zapewniając im wsparcie naukowe i techniczne oraz uczestniczy w międzylaboratoryjnych badaniach porównawczych organizowanych przez laboratoria unijne oraz organizuje takie badania dla krajowych laboratoriów urzędowych.

Reagowanie na aktualne potrzeby rynku w zakresie bezpieczeństwa żywności wymaga wdrażania nowych metod badawczych, co wiąże się z koniecznością stałego unowocześniania bazy laboratoryjnej i zwiększania zasobów aparaturowych. Zakupiona aparatura pozwoli laboratorium WSSE w Warszawie nie tylko na zwiększenie liczby wykonywanych badań i analizowanych związków, ale również na zachowanie ciągłości pracy, realizację badań zgodnie z wytycznymi Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Komisji Europejskiej oraz wdrożenie oznaczeń zawartości mykotoksyn w produktach zbożowych, co poszerzy zakres analityczny.

***

Kontakt:
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Warszawie
Żelazna 79 , 00-875 Warszawa ; tel. 22 620 90 01-06
www.gov.pl/web/wsse-warszawa
Oddział Promocji Zdrowia i Komunikacji Społecznej: tel. 22 432 10 02
e-mail: pz.wsse.warszawa@sanepid.gov.pl
Osoba do kontaktu w sprawach dotyczących Laboratorium:
Iwona Bartosiewicz, Kierownik Oddziału Laboratoryjnego Badań Instrumentalnych
tel. 22 620 90 01-06 wew. 677, e-mail: iwona.bartosiewicz@sanepid.gov.pl

 

Zdjęcia (27)

{"register":{"columns":[]}}