W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Bezpieczeństwo zdrowotne podczas powodzi i podtopień

Powodzie i podtopienia wiążą się z występowaniem zagrożeń o charakterze epidemiologicznym wynikających z rozprzestrzeniania się patogennych bakterii, wirusów i pierwotniaków. Mikroorganizmy te są przyczyną groźnych chorób, takich jak: dur brzuszny, salmonellozy, czerwonka, WZW A.

Występowanie powodzi i podtopień wiąże się z zagrożeniami dla zdrowia

Zasady higieny i wytyczne sanitarno-epidemiologiczne w czasie powodzi

W celu zapobiegania zagrożeniom zdrowotnym w czasie powodzi należy w szczególności:

  • dbać o higienę rąk,
  • do celów spożywczych używać wody butelkowanej lub dowożonej w cysternach,
  • nie spożywać produktów spożywczych zalanych wodą powodziową oraz produktów, które ze względu na dłuższe przerwy w dostawie prądu nie były przechowywane w warunkach chłodniczych,
  • zwracać uwagę, aby nie pomylić z żywnością produktów nieprzeznaczonych do spożycia, które są w opakowaniach pozbawionych etykiet,
  • unikać spożywania surowych, niedogotowanych, niedosmażonych jaj, mięsa/drobiu/ryb,
  • potrawy z surowego mięsa/drobiu/ryb wymagających dalszej obróbki termicznej (smażenie, pieczenie, duszenie) przygotowywać na przeznaczonych tylko do tych produktów naczyniach kuchennych np. deskach do krojenia, nożach, sztućcach, które po każdym użyciu należy dokładnie oczyścić, umyć i wysuszyć.

Zasady bezpiecznego przechowywania żywności:

  • produkty nietrwałe (mięso, wędliny, ryby, mleko i jego przetwory, gotowe potrawy itp.) przechowuj w temperaturze niższej niż 8°C lub zgodnie z etykietą,
  • przechowuj żywność w suchym, chłodnym miejscu, w szczelnych opakowaniach i przykrytą,
  • nie przechowuj żywności, nawet tymczasowo, w miejscach brudnych (w chlewach, oborach, kurnikach itp.) oraz w pomieszczeniach, gdzie przechowywane są środki chemiczne, takie jak pestycydy, nawozy mineralne,
  • chroń żywność przed gryzoniami i szkodnikami.
Przygotowano na podstawie informacji Głównego Inspektoratu Sanitarnego oraz Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego

Instrukcje opracowane przez Główny Inspektorat Sanitarny:

  1. Zasady postępowania w przypadku zalania budynków użyteczności publicznej i mieszkalnych ściekami bytowymi: https://www.gov.pl/web/gis/zasady-postepowania-w-przypadku-zalania-budynkow-uzytecznosci-publicznej-i-mieszkalnych-sciekami-bytowymi.
  2. Bezpieczeństwo żywności podczas powodzi: https://www.gov.pl/web/gis/bezpieczenstwo-zywnosci-podczas-powodzi.
{"register":{"columns":[]}}