W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Zadania

Graniczna Stacja jest jednostką organizacyjną zapewniającą realizację ustawowych celów i zadań Państwowego Granicznego Inspektora Sanitarnego w Elblągu, na obszarze jego działania, w tym w zakresie sprawowania nadzoru nad warunkami:

1) zapobiegania oraz zwalczania zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi,

2) zdrowotnymi żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,

3) higieny pracy,

4) higieny środowiska,

5) higieniczno-sanitarnymi w środkach transportu,

6) higieniczno-sanitarnymi, jakie powinien spełniać personel medyczny, sprzęt oraz pomieszczenia, w których są udzielane świadczenia zdrowotne – mając w szczególności na względzie utrzymanie szczelnej bariery sanitarnej na granicy Rzeczypospolitej Polskiej i zewnętrznej granicy Unii Europejskiej w celu ochrony zdrowia ludzkiego.

2. Zadania, o których mowa w szczególności realizowane są w formie:

1) sprawowania nadzoru przeciwepidemicznego na granicy poprzez:

a) obserwację i monitorowanie zagrożeń zdrowotnych na świecie,

b) kontrolę sanitarno-epidemiologiczną na przejściach granicznych nad międzynarodowym i wewnątrzwspólnotowym ruchem pasażerskim,

c) koordynację działań higieniczno-sanitarnych mających na celu zapobieganie wystąpieniu nadzwyczajnych zagrożeń, szczególnie biologicznych oraz minimalizację ich negatywnych skutków dla zdrowia publicznego,

d) udzielanie poradnictwa w zakresie spraw sanitarno-epidemiologicznych członkom załóg oraz pasażerom w środkach transportu;

2) przeprowadzania granicznych kontroli sanitarnych towarów podlegających kontroli granicznej;

3) sprawowania bieżącego nadzoru sanitarnego nad zakładami żywności i żywienia zlokalizowanymi na obszarze działania Państwowego Granicznego Inspektora Sanitarnego w Elblągu i w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia;

4) sprawowania nadzoru nad warunkami zdrowotnymi środowiska pracy;

5) kontroli przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne, w szczególności dotyczące higieny środowiska, wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, powietrza w pomieszczeniach przeznaczonych na pobyt ludzi;

6) nadzoru nad stanem sanitarnym przejść granicznych oraz higienicznymi warunkami transportu osobowego i towarowego w ruchu międzynarodowym;

7) kontroli obrotu substancjami chemicznymi i ich mieszaninami oraz produktami biobójczymi i substancjami czynnymi mogącymi stanowić zagrożenie dla zdrowia, życia lub bezpieczeństwa;

8) kontroli obrotu prekursorami narkotyków kategorii 2 i 3;

9) uczestniczenia w dopuszczaniu do użytku obiektów;

10) pobierania do badań próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz innych substancji i produktów w ramach kontroli granicznej oraz bieżącego nadzoru;

{"register":{"columns":[]}}