W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Archiwum FEAD

 

Szczegółowe informacje dotyczące działań realizowanych w ramach poszczególnych Podprogramów POPŻ 2014-2020, w tym związanych z zakupem żywności w procedurze zamówień publicznych, są  dostępne do pobrania poniżej w części „Materiały”.

Informacje dla organizacji partnerskich

Organizacje partnerskie o zasięgu ogólnopolskim lub ponadregionalnym, które zostały wybrane w drodze konkursu organizowanego przez MRPiPS realizują projekty polegające na dystrybucji artykułów spożywczych dla osób najbardziej potrzebujących i prowadzeniu działań na rzecz włączenia społecznego osób najbardziej potrzebujących - więcej informacji na stronie https://www.gov.pl/web/rodzina/konkursy-na-wybor-organizacji-partnerskich

PO PŻ 2014-2020 Podprogram 2020

Informacje dla organizacji partnerskich

W Podprogramie 2020 Organizacje partnerskie o zasięgu ogólnopolskim lub ponadregionalnym (OPO) wyłonione przez MRiPS w konkursie  https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2019-i-2020 będą realizować projekty dotyczące dystrybucji pomocy żywnościowej wśród osób najbardziej potrzebujących oraz działań towarzyszących mających na celu włączenie społeczne odbiorców pomocy żywnościowej. Zasady realizacji ww. działań przez OPO określono w Wytycznych Instytucji Zarządzającej obowiązujących w Podprogramie 2020 dostępnych na stronie  https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2020

Podsumowanie realizacji POPŻ 2014-2020 w Podprogramie 2020

W ramach realizacji Podprogramu 2020 OPO przeprowadziły dystrybucję pomocy żywnościowej za pośrednictwem 86 organizacji partnerskich regionalnych (OPR) oraz ponad 2,5 tys. organizacji partnerskich lokalnych (OPL). Odbiorcom końcowym przekazano ponad 62,5 tys. ton artykułów spożywczych w postaci paczek żywnościowych i posiłków. Do magazynów organizacji partnerskich dostarczono 21 rodzajów artykułów spożywczych. Łącznie rozdysponowano ponad 5,6 mln paczek oraz 1,9 mln posiłków, a pomoc żywnościową otrzymało ogółem 1,25 mln osób. W zakresie środków towarzyszących odbiorcom pomocy żywnościowej była oferowana możliwość uczestniczenia w działaniach mających na celu ich włączenie społeczne. OPO przeprowadziły łącznie ponad 10 tys. działań w ramach środków towarzyszących, obejmując nimi ponad 148 tys. odbiorców końcowych.

Jednocześnie w ramach realizacji Podprogramu 2020, ze względu na konieczność zapewnienia bezpieczeństwa pracownikom i wolontariuszom organizacji partnerskich przy realizacji dostaw i wydawania żywności w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa SARS-CoV-2, KOWR zakupił środki ochrony osobistej dla pracowników/wolontariuszy organizacji partnerskich (maseczki ochronne, płyn dezynfekujący do rąk i powierzchni oraz rękawiczki ochronne).

PO PŻ 2014-2020 Podprogram 2019

Informacje dla organizacji partnerskich

W Podprogramie 2019 Organizacje partnerskie o zasięgu ogólnopolskim lub ponadregionalnym (OPO) wyłonione przez MRPiPS w konkursie  https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2019-i-2020 będą realizować projekty dotyczące dystrybucji pomocy żywnościowej wśród osób najbardziej potrzebujących oraz działań towarzyszących mających na celu włączenie społeczne odbiorców pomocy żywnościowej. Zasady realizacji ww. działań przez OPO określono w Wytycznych Instytucji Zarządzającej obowiązujących w Podprogramie 2019 dostępnych na stronie  https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2019

Podsumowanie realizacji POPŻ 2014-2020 w Podprogramie 2019

W ramach realizacji Podprogramu 2019 OPO przeprowadziły dystrybucję pomocy żywnościowej za pośrednictwem 107 magazynów organizacji partnerskich regionalnych (OPR) oraz ponad 2,5 tys. organizacji partnerskich lokalnych (OPL). Odbiorcom końcowym przekazano ogółem 71,7 tys. ton artykułów spożywczych w postaci paczek żywnościowych i posiłków. Do magazynów organizacji partnerskich dostarczono 19 rodzajów artykułów spożywczych. Łącznie rozdysponowano 6,2 mln paczek oraz 2,4 mln posiłków, a pomoc żywnościową otrzymało ogółem 1,35 mln osób. W zakresie środków towarzyszących odbiorcom pomocy żywnościowej była oferowana możliwość uczestniczeniaw działaniach mających na celu ich włączenie społeczne. OPO przeprowadziły łącznie ponad 9,4 tys. działań w ramach środków towarzyszących, obejmując nimi ponad 137,2 tys. odbiorców końcowych.

Jednocześnie w ramach realizacji Podprogramu 2019, ze względu na konieczność zapewnienia bezpieczeństwa pracownikom i wolontariuszom organizacji partnerskich przy realizacji dostaw i wydawania żywności w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa SARS-CoV-2, KOWR zakupił środki ochrony osobistej dla pracowników/wolontariuszy organizacji partnerskich (maseczki ochronne, płyn dezynfekujący do rąk i powierzchni oraz rękawiczki ochronne).

 

PO PŻ 2014-2020 Podprogram 2018

Informacje dla organizacji partnerskich

Organizacje partnerskie o zasięgu ogólnopolskim lub ponadregionalnym, które zostały wybrane w drodze konkursu organizowanego przez MRPiPS realizują projekty polegające na dystrybucji artykułów spożywczych dla osób najbardziej potrzebujących i prowadzeniu działań na rzecz włączenia społecznego osób najbardziej potrzebujących - więcej informacji na stronie https://www.gov.pl/web/rodzina/konkursy-na-wybor-organizacji-partnerskich

Podsumowanie realizacji POPŻ 2014-2020 w Podprogramie 2018

W ramach Programu osoby najbardziej potrzebujące otrzymują nieodpłatnie paczki z żywnością, pełnowartościowe posiłki, a także mogą brać udział w działaniach towarzyszących, których celem jest włączenie ich do społeczności lokalnych i poprawa sytuacji życiowej.

Dystrybucja żywności w Podprogramie 2018 rozpoczęła się w miesiącu dostarczenia artykułów spożywczych, tj. w październiku i trwała do końca czerwca bieżącego roku.

W realizację Podprogramu zaangażowane były 4 organizacje partnerskie o zasięgu ogólnopolskim lub ponadregionalnym (OPO): Federacja Polskich Banków Żywności (FPBŻ), Caritas Polska, Polski Komitet Pomocy Społecznej (PKPS) oraz Polski Czerwony Krzyż (PCK), które prowadziły dystrybucję artykułów żywnościowych oraz działania towarzyszące za pośrednictwem organizacji partnerskich regionalnych (OPR) oraz organizacji partnerskich lokalnych (OPL).

ree

rew

err

416

 

PO PŻ 2014-2020 Podprogram 2017

Informacje dla organizacji partnerskich

Organizacje partnerskie o zasięgu ogólnopolskim lub ponadregionalnym, które zostały wybrane w drodze konkursu organizowanego przez MRPiPS realizują projekty polegające na dystrybucji artykułów spożywczych dla osób najbardziej potrzebujących i prowadzeniu działań na rzecz włączenia społecznego osób najbardziej potrzebujących - więcej informacji na stronie https://www.gov.pl/web/rodzina/konkursy-na-wybor-organizacji-partnerskich

Spotkania wojewódzkie o Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020

W ramach realizacji działań informacyjno-promocyjnych w Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w listopadzie br. zorganizował cykl 16 spotkań wojewódzkich obejmujących briefingi prasowe i seminaria. Celem spotkań było podsumowanie realizacji Podprogramu 2017, planowana realizacja Podprogramu 2018 oraz stworzenie przestrzeni do dyskusji jednostkom realizującym POPŻ w temacie m.in. doświadczeń i dobrych praktyk w POPŻ oraz działań w przyszłych Podprogramach.

W spotkaniach uczestniczyło około 800 osób w całej Polsce z różnych instytucji zaangażowanych w realizację programu (m.in. MRPiPS, KOWR, organizacje partnerskie ogólnopolskie, regionalne i lokalne, ośrodki pomocy społecznej) oraz media lokalne. Zorganizowane seminaria stanowiły swojego rodzaju fora dyskusyjne do wymiany m.in. doświadczeń i dobrych praktyk w ramach realizacji programu, , pojawiających się problemów i sposobów ich rozwiązania (np. występowanie tzw. białych plam) oraz wyzwań w realizacji kolejnego Podprogramu i działań po 2020 roku. Należy również odnotować, że w trakcie spotkań podkreślano ważną rolę KOWR w realizacji POPŻ, w tym m.in. w kontekście podjętych działań, których efektem jest dostarczanie żywności o bardzo dobrej jakości i walorach smakowych.

Podsumowanie realizacji POPŻ 2014-2020 w Podprogramie 2017

10 października 2018 r. w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej odbył się briefing prasowy i konferencja podsumowujące Podprogram 2017 i otwierające Podprogram 2018 Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, w ramach których Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa pełni ważną i aktywną rolę.

W trakcie briefingu prasowego Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski oraz Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Elżbieta Bojanowska dokonali podsumowania dotychczas przeprowadzonych działań w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, w szczególności Podprogramu 2017 i poinformowali o dalszych planach prowadzenia tej pomocy.

Minister Ardanowski podkreślał, że POPŻ jest bardzo ważny zarówno ze względu na racjonalne wykorzystanie istotnej części produkcji rolniczej, która jest przekazywana osobom w trudnej sytuacji, jak i aspekt społeczny pokazujący, że osoby potrzebujące pomocy nie zostają bez wsparcia.

Elżbieta Bojanowska Podsekretarz Stanu w MRPiPS wskazała, że budżet Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 to 2,5 mld zł, w tym 85% to środki pochodzące z budżetu unijnego, a 15% to środki krajowe. Podsumowała również realizację  poprzedniej edycji Programu (Podprogram 2017). Żywność w formie paczek bądź posiłków trafiła do prawie 1,4 mln osób. Pomoc żywnościowa dotarła do większej liczby osób niż planowano. Łącznie w Podprogramie 2017 wydano prawie 7,9 mln paczek oraz 2,1 mln posiłków. W całej Polsce z Programu korzysta 92 proc. gmin.

Zarówno Minister Ardanowski, jak i Wiceminister Bojanowska przypomnieli, że ważną instytucją w procesie realizacji Programu jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podziękował KOWR za sprawną realizację tego programu.

KOWR jest instytucją odpowiadającą za zakup żywności zgodnie z prawem zamówień publicznych, zawiera i rozlicza umowy z wykonawcami i z organizacjami partnerskimi ogólnopolskimi, a także prowadzi nadzór nad jego realizacją, w tym przeprowadza kontrole.

Podprogram 2017 rozpoczął się w sierpniu ubiegłego roku i trwał do końca czerwca tego roku. Realizowany był dzięki zaangażowaniu 4 organizacji ogólnopolskich: Caritas Polska, Federacji Polskich Banków Żywności, Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej oraz Polskiego Czerwonego Krzyża.

W październiku 2018 roku rozpoczęły  się dostawy żywności do magazynów organizacji partnerskich w ramach nowego Podprogramu 2018, realizowane przez Wykonawców wybranych przez KOWR w ramach przetargu. Organizacje partnerskie będą prowadzić dystrybucję otrzymywanych artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących, a także będą prowadzić działania towarzyszące mające na celu włączenie społeczne osób potrzebujących korzystających z programu i ich usamodzielnienie
w procesie racjonalnego gospodarowania budżetem domowym i dobrego wykorzystania żywności.

Na realizację nowego Podprogramu 2018 przeznaczono łącznie ok. 390 mln złotych (na zakup żywności oraz dofinansowanie organizacji partnerskich z tytułu kosztów administrowania, przechowywania i transportu oraz działań towarzyszących).

W trakcie całodniowej konferencji, która odbyła się po briefingu prasowym przedstawiane były wystąpienia i prezentacje przedstawicieli Instytucji Zarządzającej (MRPiPS), a także prezentacje przedstawicieli Departamentu Wspierania Konsumpcji KOWR dotyczące podsumowania działań Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Podprogramie 2017 POPŻ. Po prezentacjach odbył się panel dyskusyjny dotyczący wymiany doświadczeń z wdrażania POPŻ z udziałem przedstawicieli organizacji partnerskich różnego szczebla (ogólnopolskich, regionalnych i lokalnych). W dyskusji aktywnie uczestniczyli również przedstawiciele ośrodków pomocy społecznej.

ff   tt 

 

PO PŻ 2014-2020 Podprogram 2016

Informacje dla organizacji partnerskich

Organizacje partnerskie o zasięgu ogólnopolskim lub ponadregionalnym, które zostały wybrane w drodze konkursu organizowanego przez MRPiPS realizują projekty polegające na dystrybucji artykułów spożywczych dla osób najbardziej potrzebujących i prowadzeniu działań na rzecz włączenia społecznego osób najbardziej potrzebujących - więcej informacji na stronie https://www.gov.pl/web/rodzina/konkursy-na-wybor-organizacji-partnerskich

 

 

 

Materiały

Opis Operacji I w Podprogramie 2021
Opis​_Operacji​_I​_w​_Podprogramie​_2021.pdf 0.56MB
Opis Operacji I w Podprogramie 2020
Opis​_Operacji​_I​_w​_Podprogramie​_2020.pdf 0.63MB
Opis Operacji I w Podprogramie 2019
Opis​_Operacji​_I​_w​_Podprogramie​_2019.pdf 0.65MB
Opis Operacji I w Podprogramie 2018
Opis​_Operacji​_I​_w​_Podprogramie​_2018.pdf 0.50MB
Podsumowanie realizacji POPŻ 2014-2020 w Podprogramie 2018
Podsumowanie​_realizacji​_POPŻ​_2014-2020​_w​_Podprogramie​_2018.pdf 0.80MB
Opis operacji I Podprogram 2017
Opis​_operacji​_Podprogram​_2017.pdf 3.05MB
Opis operacji I Podprogram 2016
opis​_operacji​_podprogram​_2016.pdf 0.43MB
Opis operacji I Podprogram 2015
opis​_operacji​_podprogram​_2015.pdf 0.34MB
Opis operacji I Podprogram 2014
opis​_operacji​_podprogram​_2014.pdf 0.06MB
{"register":{"columns":[]}}