W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

7 czerwca Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

07.06.2021

„Bezpieczna żywność dzisiaj dla zdrowego jutra” - to temat tegorocznego Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności. Podkreśla, że produkcja i konsumpcja bezpiecznej żywności przynosi natychmiastowe i długoterminowe korzyści dla ludzi, planety i gospodarki.

Owoce-warzywa

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności (WFSD) obchodzony 7 czerwca 2021 r. ma na celu zwrócenie uwagi i zainspirowanie działań, które pomogą zapobiegać zagrożeniom związanym z żywnością, wykrywać je i zarządzać nimi, przyczyniając się do bezpieczeństwa żywnościowego, zdrowia ludzkiego, dobrobytu gospodarczego, rolnictwa, dostępu do rynku, turystyki i zrównoważonego rozwoju.  

Tegoroczny temat „Bezpieczna żywność dzisiaj dla zdrowego jutra” podkreśla, że ​​produkcja i konsumpcja bezpiecznej żywności przynosi natychmiastowe i długoterminowe korzyści dla ludzi, planety i gospodarki. Rozpoznanie systemowych powiązań między zdrowiem ludzi, zwierząt, roślin, środowiska i gospodarki pomoże nam sprostać potrzebom przyszłości.

Dostępność bezpiecznej i zdrowej żywności dla wszystkich można utrzymać w przyszłości dzięki innowacjom cyfrowym, zaawansowanym rozwiązaniom naukowym, a także uhonorowaniu tradycyjnej wiedzy, która przetrwała próbę czasu.

Nasze systemy żywnościowe muszą wytwarzać wystarczającą ilość bezpiecznej żywności dla wszystkich. Rozpoznanie systemowych powiązań między zdrowiem ludzi, zwierząt, roślin, środowiska i gospodarki pomoże nam sprostać potrzebom przyszłości. Lokalne działania oparte na sprawiedliwych, często nowatorskich rozwiązaniach i wzmocnionej współpracy wielosektorowej są niezbędne do osiągnięcia celów zrównoważonego rozwoju (SDGs).

Bezpieczeństwo żywności to wspólna odpowiedzialność rządów, producentów i konsumentów. Każdy ma do odegrania rolę od pola do stołu, aby zapewnić, że spożywana przez nas żywność jest bezpieczna i zdrowa. W ramach Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności WHO pracuje nad włączeniem bezpieczeństwa żywności do porządku publicznego i zmniejszeniem obciążenia chorobami przenoszonymi przez żywność na całym świecie. Bezpieczeństwo żywności to sprawa każdego.

5 wezwań do działania:

  1. Zadbaj o bezpieczeństwo — rządy muszą zapewnić wszystkim bezpieczną i pożywną żywność.
  2. Rozwijaj się bezpiecznie – rolnicy i producenci żywności muszą stosować dobre praktyki.
  3. Dbaj o bezpieczeństwo — podmioty gospodarcze muszą upewnić się, że żywność jest bezpieczna.
  4. Wiedz, co jest bezpieczne – Konsumenci muszą dowiedzieć się o bezpiecznej i zdrowej żywności.
  5. Połącz siły dla bezpieczeństwa żywności – pracujmy razem na rzecz bezpiecznej żywności i dobrego zdrowia!

Bezpieczeństwo żywności w czasach COVID-19

Chociaż COVID-19 nie był przenoszony przez żywność, pandemia zwiększyła nacisk na kwestie związane z bezpieczeństwem żywności, takie jak higiena, oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe, choroby odzwierzęce, zmiana klimatu, oszustwa związane z żywnością i potencjalne korzyści płynące z cyfryzacji systemów żywnościowych. Zidentyfikowano również słabe punkty lub słabe punkty w systemach produkcji i kontroli żywności. 

W najbliższej przyszłości minimalizowanie zakłóceń w łańcuchach dostaw żywności pozostaje jednym z najwyższych priorytetów wszystkich rządów, ponieważ konsumenci muszą mieć niezawodny dostęp do żywności.

Oparte na ryzyku podejście do bezpieczeństwa żywności i spełniania wymogów bezpieczeństwa żywności może pomóc w utrzymaniu otwartych światowych dostaw żywności i umożliwić konsumentom dostęp do żywności. Skoordynowane wysiłki w zakresie bezpieczeństwa żywności pomogą krajom złagodzić społeczno-gospodarcze skutki pandemii i zwiększyć ich odporność na dłuższą metę, ułatwiając i przyspieszając handel żywnością i rolnictwem, pomagając zapobiegać kolejnej pandemii odzwierzęcej i przekształcać systemy żywnościowe.

Źródło:

https://www.who.int/campaigns/world-food-safety-day/2021
http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/world-food-safety-day/slogan-theme/en/

Materiały

https://www.who.int/campaigns/world-food-safety-day/2021
http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/news-and-events/news-details/en/c/1402303/

Wideo