Akcja lato 2025
09.09.2025
AKCJA LATO - od 01.08.2025 r. do 31.08.2025 r.
Na terenie województwa podkarpackiego w okresie od 01.08.2025 r. do 31.08.2025 r. Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła 321 kontroli sanitarnych w ramach wzmożonego nadzoru sanitarnego, szczególnie zakładów żywienia zbiorowego, ogródków gastronomicznych (wyznaczonych miejsc do sezonowego użytkowania dla celów gastronomicznych), wytwórni lodów i ciast, automatów do produkcji lodów, obiektów zlokalizowanych w miejscowościach turystycznych i przy trasach turystycznych w zakresie warunków zapewniających bezpieczeństwo żywności i żywienia. Kontrole sanitarne przeprowadzane były w dni robocze oraz w dni ustawowo wolne od pracy.
Skontrolowano:
- 186 zakładów żywienia zbiorowego (100 restauracji i 86 zakładów małej gastronomii),
- 35 obiektów ruchomych i tymczasowych na piknikach, eventach i imprezach plenerowych
(np. food trucki, stoiska regionalne), - 26 automatów do lodów,
- 41 wytwórni ciast i lodów,
- 33 stołówki.
Kontrole sanitarne skupiły się między innymi na sprawdzeniu: warunków higieniczno-sanitarnych, stanu technicznego wyposażenia, zaopatrzenia w wodę, dokumentacji potwierdzającej szkolenie personelu pracującego z żywnością w sprawach higieny żywności, przydatności środków spożywczych do spożycia, pochodzenia produktów (np. mięsa z dziczyzny, grzybów, ryb), przechowywania żywności w warunkach chłodniczych, dokumentacji o stanie zdrowia osób pracujących w styczności z żywnością, informowania klientów o alergenach i substancjach powodujących reakcje nietolerancji znajdujących się w oferowanej do sprzedaży żywności, praktycznego utrzymywania instrukcji dobrej praktyki higienicznej i dobrej praktyki produkcyjnej, w tym procedur opartych na zasadach systemu HACCP.
Ponadto na terenie województwa podkarpackiego podczas przeprowadzanych kontroli
w okresie od 01.08.2025 r. do 31.08.2025 r. dodatkowo pobrano 25 próbek lodów z automatu oraz lodów wytwarzanych tzw. techniką rzemieślniczą w kierunku zanieczyszczeń mikrobiologicznych, z czego żadna nie została zakwestionowana.
W obiektach, w których ujawniono nieprawidłowości stwierdzano m.in. niżej wymienione uchybienia:
- wprowadzanie do obrotu środków spożywczych po upływie terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości,
- brak orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno-epidemiologicznych osób pracujących w styczności z żywnością,
- brak segregacji asortymentowej w urządzeniach chłodniczych oraz zamrażalniczych,
- brudne urządzenia chłodnicze oraz zamrażalnicze,
- brak umywalki lub pełnego wyposażenia przy umywalkach do mycia rąk (brak środków myjących, dezynfekcyjnych),
- niewłaściwy stan sanitarno-techniczny ścian, sufitów oraz podłóg w pomieszczeniach produkcyjnych zakładu,
- zły stan techniczny i niewłaściwe przechowywanie drobnego sprzętu produkcyjnego, akcesoriów kuchennych oraz sprzętu porządkowego, zły stan techniczny blatów roboczych, maszyn
i urządzeń, - brak utrzymanych procedur opartych na zasadach systemu HACCP i GHP,
- brak zaangażowania kierownictwa w kontrolę wewnętrzną zakładu,
- brak podejmowania działań korygujących po stwierdzeniu niezgodności,
- brak czystości i porządku w pomieszczeniach zakładu,
- niewłaściwe przechowywanie odzieży ochronnej pracowników lub jej brak,
- brak do wglądu wyniku badania wody używanej z zakładzie jako surowiec do produkcji posiłków,
- brak właściwego zabezpieczenia zakładu przed dostępem owadów,
- opakowania i naczynia jednorazowego użytku przetrzymywane w miejscach przypadkowych,
- niewłaściwe użytkowanie pomieszczenia do dezynfekcji jaj,
- brak wydzielonego miejsca do przechowywania środków chemicznych,
- niehigieniczne podawanie lodów gałkowych.
W zakładach, w których stwierdzono zły stan sanitarno-porządkowy lub inne nieprawidłowości 29 osób winnych stwierdzonych zaniedbań ukarano grzywnami w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 8 750 zł oraz wydano 41 decyzji administracyjnych nakazujących przywrócenie stanu zgodnego z przepisami prawa żywnościowego.
Informacja dot. lodów z automatu i wytwarzanych metodą rzemieślniczą
Lody, ze względu na swój skład stanowią doskonałą pożywkę dla rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych. Badanie lodów na poszczególnych etapach wytwarzania wskazuje na różne źródła ich zanieczyszczenia. Największy wpływ na stopień mikrobiologicznego zanieczyszczenia lodów mają:
- zastosowane surowce (zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, czyli mleko, proszek mleczny, jaja oraz roślinnego, tj. użyte owoce),
- proces technologiczny ze szczególnym uwzględnieniem procesu homogenizacji mieszanki lodowej, jej pasteryzacji oraz dojrzewania, wprowadzanie dodatków smakowych, zamrażanie oraz napowietrzanie mieszkanki lodowej, jak również woda używana w procesie produkcji lodów,
- higiena produkcji, maszyn i urządzeń używanych do produkcji, jak również higiena zatrudnionego personelu.
Aby konsument kupujący lody czuł się bezpiecznie, Państwowa Inspekcja Sanitarna woj. podkarpackiego kontroluje zakłady produkcyjne, cukiernie, automaty do lodów, łącznie z poborem próbek do badań laboratoryjnych celem weryfikacji z wymogami prawa żywnościowego.
Na terenie województwa podkarpackiego podczas przeprowadzanych kontroli sanitarnych w ramach AKCJI LATO w okresie od 01.08.2025 r. do 31.08.2025 r. dodatkowo pobrano do badań laboratoryjnych 25 próbek lodów z automatu oraz lodów wytwarzanych tzw. techniką rzemieślniczą w kierunku zanieczyszczeń mikrobiologicznych, z czego żadna nie została zakwestionowana.
Wprowadzenie i przestrzeganie przepisów oraz systemu HACCP w zakładach produkcyjnych minimalizuje ryzyko związane z zanieczyszczeniami mikrobiologicznymi i chemicznymi. Regularne kontrole Państwowej Inspekcji Sanitarnej dodatkowo gwarantują, że standardy higieny są utrzymywane, co przyczynia się do zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów.