nadzoru nad bezpieczeństwem zdrowotnym: żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
realizacja „Planu pobierania próbek do badania żywności w ramach urzędowej kontroli i monitoringu dla PIS” w powiecie przemyskim i Mieście Przemyślu, w celu monitorowania zagrożeń zdrowotnych i identyfikacji zanieczyszczeń fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych w żywności,
zbieranie danych i szybkie przekazywanie powiadomień i informacji oraz prowadzenie postępowań wyjaśniających w ramach zasad systemu RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Paszach).
współpraca z innymi organami urzędowej kontroli w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz produktów kosmetycznych (Inspekcją Weterynaryjną, Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych, Państwową Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcją Ochrony Środowiska i Inspekcją Handlową).
udzielanie informacji konsumentom i przedsiębiorcom w zakresie prowadzonej działalności.
prowadzenie postępowań administracyjno – egzekucyjnych w I instancji w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetyków.
rozpatrywanie interwencji konsumentów na złą jakość zdrowotną oraz warunki sanitarne i higieniczne produkowanej i sprzedawanej żywności, żywienia, wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych.