W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Oddział Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

1. DZIAŁALNOŚĆ ODDZIAŁU

Oddział Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Przemyślu sprawuje bieżący nadzór sanitarny:

  • w zakładach produkujących żywność,
  • w obiektach obrotu środkami spożywczymi,
  • w zakładach żywienia zbiorowego,
  • w zakładach produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi.

2.  CO KONTROLUJE?

Pracownicy Oddziału biorą również udział w kontrolach sanitarnych związanych z:

  • wydawaniem decyzji zatwierdzających obiekty żywieniowo-żywnościowe do prowadzenia działalności,
  • wydawaniem decyzji zatwierdzających obiekty żywieniowo-żywnościowe do prowadzenia sprzedaży napojów alkoholowych,
  • wydawaniem decyzji zatwierdzających środki transportu do przewozu żywności,
  • interwencjami konsumentów.