W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Normatywy oceny jakości wody w wodociągach

Woda mieszkańcom powiatu wejherowskiego dostarczana jest w całości z ujęć podziemnych. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wejherowie nadzoruje jakość wody dostarczanej mieszkańcom na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.

Obrazek ilustrujący badanie jakości wody

Woda jest zdatna do użycia, jeżeli jest wolna od mikroorganizmów chorobotwórczych i pasożytów w liczbie stanowiącej potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego, wszelkich substancji w stężeniach stanowiących potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego oraz nie wykazuje agresywnych właściwości korozyjnych i spełnia wymagania:

  1. mikrobiologiczne określone w części A załącznika nr1 do rozporządzenia;
  2. chemiczne określone wczęści B załącznika nr1 do rozporządzenia.

 

Właściwy państwowy inspektor sanitarny na podstawie: sprawozdań z własnych badań jakości wody, sprawozdań przekazywanych przez podmioty z wykonania badań jakości wody realizowanych według ustalonego dla tych podmiotów harmonogramu oraz sprawozdań przekazywanych przez podmioty wykonujące badania jakości wody wl aboratoriach, wykonanych w punkcie zgodności stwierdza:

  1. przydatność wody do spożycia w przypadku, gdy woda spełnia wymagania określone w załącznikach nr1 i 4 do rozporządzenia oraz parametry ustalone w oparciu o wyniki oceny ryzyka oraz ocenę bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów, jako niezbędne dla danej strefy zaopatrzenia do celów ochrony zdrowia ludzkiego lub do celów zapewnienia jakości produkcji, dystrybucji i kontroli jakości wody;
  2. przydatność wody do spożycia na warunkach udzielonego odstępstwa;
  3. warunkową przydatność wody do spożycia;
  4. brak przydatności wody do spożycia – w przypadku przekroczenia parametrów mikrobiologicznych oraz wsytuacji, gdy woda jest niezdatna do użycia, a jej jakość zagraża zdrowiu konsumentów – z jednoczesnym wskazaniem, po przeprowadzeniu oceny bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów, czy woda może być wykorzystywana do innych celów niż do spożycia przez ludzi.
{"register":{"columns":[]}}