Nadzór sanitarny
-
Sekcja EpidemiologiiSekcja Epidemiologii prowadzi: nadzór epidemiologiczny nad zakażeniami i chorobami zakaźnymi, nadzór sanitarno-epidemiologiczny nad placówkami opieki medycznej oraz nadzór nad szczepieniami ochronnymi.
-
Sekcja Higieny komunalnejGłównymi zadaniem sekcji jest nadzór nad warunkami sanitarno-higienicznymi obiektów użyteczności publicznej, miejsc zbiorowego wypoczynku i rekreacji oraz nadzór nad jakością zdrowotną wody.
-
Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Produktów KosmetycznychSekcja powołana jest do nadzoru nad bezpieczeństwem żywności, produktów kosmetycznych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz jakością żywienia.
-
Sekcja Higieny PracyGłównym celem sekcji jest przeciwdziałanie powstawaniu chorób zawodowych poprzez sprawowanie nadzoru nad higieniczno-sanitarnymi warunkami pracy. Sekcja prowadzi też postępowania w sprawach dotyczących stwierdzania chorób zawodowych.
-
Sekcja Promocji Zdrowia oraz Higieny Dzieci i MłodzieżyDo głównych zadań Sekcji należy: inicjowanie, organizowanie, koordynowanie, prowadzenie i sprawowanie nadzoru nad działalnością na rzecz oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia oraz sprawowanie nadzoru nad higieną procesów nauczania i wychowania w placówkach oświatowo wychowawczych oraz w ośrodkach wypoczynku dzieci i młodzieży.
-
Zapobiegawczy Nadzór SanitarnyGłównym celem jest zapewnienie na etapie planowania i realizacji inwestycji właściwego stanu sanitarno - zdrowotnego w obiektach, w taki sposób, aby w trakcie eksploatacji nie powodowały one zagrożenia i uciążliwości dla ludzi.