W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Komunikat w związku z wystąpieniem ogniska wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków typ H5N8 na terenie gminy Szemud

04.02.2021

Komunikat określający zalecenia dla ludności Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Wejherowie w związku z wystąpieniem ogniska wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków typ H5N8 w miejscowości Warzno i wyznaczeniem na terenie Gminy Szemud obszaru zapowietrzonego

ikona "Uwaga pilny komunikat"

Obszar zapowietrzony w związku z wystąpieniem ogniska wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków typ H5N8

W związku z wystąpieniem ogniska wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków typ H5N8 w miejscowości Warzno na terenie  Gminy Szemud wyznaczono obszar zapowietrzony (miejscowość Warzno, Warzeńska Huta, Kielno, Karczemki, Warzenko, Rębiska, Leśno, Bojano na południe od ul. Czynu Tysiąclecia oraz linii poprowadzonej między skrzyżowaniem z ul. Malinową a końcem ul. Granicznej) oraz obszaru zagrożonego w gminie Wejherowo – miejscowości Bieszkowice, Łężyce i w gminie Szemud – miejscowości Koleczkowo, Kamień, Kieleńska Huta, Jeleńska Huta, Dobrzewino, Szemudzka Huta, Kowalewo, Grabowiec do granicy obszaru, którą stanowi linia poprowadzona rzeką Gościcina, Szemud do granicy obszaru, którą tworzy linia poprowadzona rzeką Gościcina, Donimierz do granicy obszaru, którą tworzy linia poprowadzona rzeką Gościcina, a następnie w miejscu przecięcia rzeki z ulicą Donimirskich, dalej w stronę ulicy Otalżyńskiej, poprzez ul. Otalżyńską następnie poprzez ulicę Jeżynową, Malinową a następnie poprzez ulicę Brzozową, Otalżyńską i Jeziorną w Łebieńskiej Hucie do drogi DW 224 do granicy powiatów wejherowskiego i kartuskiego.

Zalecenia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Wejherowie dla obszaru zapowietrzonego

1.    osobom z objawami grypy lub zachorowaniami grypopodobnymi, zwłaszcza hodowcom drobiu, zgłoszenie się do lekarza pierwszego kontaktu,
2.    osobom z terenów objętych strefami ochronnymi zaleca się stosowanie następujących zasad:

•    mięso drobiowe, jego przetwory i jaja należy spożywać po odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70° C.
•    należy pamiętać, że mrożenie nie niszczy wirusa ptasiej grypy.
•    surowe mięso drobiowe trzeba przechowywać w taki sposób, by nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi.
•    przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze) należy dokładnie umyć użyciem detergentu.
•    należy zadbać o to, by dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania.
•    nie należy dotykać martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków dzikich, ani ubitego drobiu bez odpowiedniego zabezpieczenia, oraz dopilnować, aby nie robiły tego dzieci.
•    należy myć ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim jak i hodowlanym.

3.    osobom zajmującym się hodowlą drobiu zaleca się stosowanie środków ochrony indywidualnej oraz szczepienie przeciwko grypie sezonowej.