W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Informacje - SBŻ

09.04.2024

Rejestracja zakładów produkujących żywność eksportowaną do Indii - więcej...

Zarządzanie alergenami pokarmowymi w zakładach branży spożywczej.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wysokiem Mazowieckiem informuje, że Główny Inspektorat Sanitarny na swojej stronie internetowej pod adresem:
https://www.gov.pl/web/gis/zarzadzanie-alergenami-pokarmowymi-przez-podmioty-dzialajace-na-rynku-spozywczym--zmiana-rozporzadzenia-we-nr-8522004-oraz-norma-kodeksu-zywnosciowego-cxc-80-2020-kodeks-postepowania-w-zakresie-zarzadzania-alergenami-pokarmowymi-dla-podmiotow-dzialajacych-na-rynku-spozywczym


opublikował przetłumaczoną na język polski (tłumaczenie nieoficjalne) normę Kodeksu Żywnościowego CXC 80-2020 w zakresie zarządzania alergenami pokarmowymi dla podmiotów działających na rynku spożywczym.

Kierownik Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Zofia Sokolik.

Wysokie Mazowieckie dn. 29.07.2022r.

 

Wytyczne MEiN, MZ i GIS dla szkół podstawowych i ponadpodstawowych obowiązujące od 1 września 2021 r. - Ministerstwo Edukacji i Nauki - Portal Gov.pl (www.gov.pl).

Zostały one wypracowane przez Ministra Edukacji Narodowej, wspólnie z Ministrem Zdrowia i Głównym Inspektorem Sanitarnym i będą obowiązywać od 1 września 2021 r.

Poniżej przekazuję treść wskazań odnoszących się do organizacji żywienia w szkole:

  • personel kuchenny i pracownicy administracji oraz obsługi sprzątającej powinni ograniczyć do minimum kontakty z uczniami oraz nauczycielami. W przestrzeni wspólnej rekomenduje się stosowanie maseczki (najlepiej chirurgicznej),
  • przy organizacji żywienia w szkole (stołówka szkolna, kuchnia, jadalnia i inne pomieszczenia przeznaczone na spożycie ciepłych posiłków), obok warunków higienicznych wymaganych przepisami prawa odnoszącymi się do funkcjonowania żywienia zbiorowego, dodatkowo należy wprowadzić zasady szczególnej ostrożności dotyczące zabezpieczenia pracowników. Powinna być zachowana odpowiednia odległość stanowisk pracy wynosząca min. 1,5 m, a jeśli to niemożliwe – zapewnienie środków ochrony osobistej. Szczególną uwagę należy zwrócić na utrzymanie wysokiej higieny stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców, a także higieny osobistej. W przypadku kontaktu z uczniami i innymi pracownikami szkoły pracownicy gastronomii powinni stosować maseczkę (rekomendowane maseczki chirurgiczne),
  • osobom pracującym w kuchni i na stołówce zaleca się częste i dokładne mycie rąk wodą z mydłem albo dezynfekowanie osuszonych dłoni środkiem na bazie alkoholu (min. 60%),
  • korzystanie z posiłków powinno odbywać się w miejscach do tego przeznaczonych, zapewniających prawidłowe warunki sanitarno-higieniczne, zgodnie z zaleceniami
    w czasie epidemii. Spożywanie posiłków powinno odbywać 8 się w tych samych grupach i z zachowaniem dystansu. Odległość między stolikami powinna wynosić co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika. Przy zmianowym wydawaniu posiłków konieczne jest czyszczenie blatów stołów i poręczy krzeseł po każdej grupie,
  • w przypadku braku innych możliwości organizacyjnych dopuszcza się spożywanie posiłków przez dzieci w salach lekcyjnych, z zachowaniem zasad bezpiecznego
    i higienicznego spożycia posiłku,
  • dzieci mogą spożywać posiłki i napoje przyniesione z domu. Posiłki mogą być przynoszone w pojemnikach prywatnych i w nich spożywane,
  • nie należy organizować poczęstunków oraz wspólnej degustacji potraw,
  • wielorazowe naczynia i sztućce należy myć w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze min. 60°C lub je wyparzać. Jeżeli szkoła nie posiada zmywarki, wielorazowe naczynia i sztućce należy umyć w gorącej wodzie z dodatkiem detergentu i wyparzyć. Jeżeli żywność zapewniona jest przez firmę zewnętrzną, a szkoła nie posiada zastawy stołowej wielorazowej, należy stosować jednorazowe naczynia i sztućce,
  • od dostawców cateringu należy wymagać pojemników i sztućców jednorazowych. Wymaganie to dotyczy szkół, w których nie jest możliwe zapewnienie właściwych warunków mycia naczyń i sztućców, porcjowania/nakładania dostarczonych posiłków. Należy zadbać o odpowiednie segregowanie zużytych pojemników i sztućców,
  • należy usunąć dodatki (np. cukier, jednorazowe sztućce, wazoniki, serwetki) z obszaru sali jadalnej. Mogą być one wydawanie tylko bezpośrednio przez obsługę. W stołówce należy zrezygnować z samoobsługi i dozowników do samodzielnego nalewania napojów. Dania i produkty muszą być podawane przez osobę do tego wyznaczoną/obsługę stołówki,
  • jeżeli posiłki dostarczane przez firmę cateringową do tej pory były przywożone w pojemnikach zbiorczych, następnie rozkładane i podawane z wykorzystaniem talerzy i sztućców będących na wyposażeniu szkoły, to taki sposób podawania posiłków może być kontynuowany, pod warunkiem że naczynia i sztućce wielorazowego użytku stosowane w danej szkole będą myte zgodnie z zaleceniem wskazanym powyżej,
  • szczególną uwagę należy zwrócić na utrzymanie wysokiej higieny mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców,
  • jeżeli w szkole funkcjonują źródełka lub fontanny wody do picia decyzja o ich użytkowaniu musi być poddawana bieżącej ocenie, która uwzględnia aktualną 6 sytuację epidemiologiczną. Dopuszcza się udostępnianie urządzeń dystrybuujących wodę wodociągową do picia. Rekomenduje się korzystanie przez uczniów z bezdotykowych źródełek i fontann wody pitnej lub z innych dystrybutorów pod nadzorem opiekuna. Bezpiecznie formy i zalecenia higieniczno-sanitarne udostępniania dzieciom wody wodociągowej zostały wskazane na stronie internetowej GIS https://www.gov.pl/web/gis/zalecenia-i-zagrozenia6

Więcej...

 

 

Materiały

Wytyczne MRiRW i GIS dla producentów rolnych zatrudniających cudzoziemców przy pracach sezonowych
03-Wytyczne​_MRiRW​_i​_GIS​_dla​_producentów​_rolnych​_zatrudniających​_cudzoziemców​_przy​_pracach​_sezonowych.pdf 0.15MB
Komunikat - Poradnik 5 kroków do bezpiecznej uprawy owoców i warzyw-program edukacyjny 2021
Komunikat+Poradnik+5+kroków+do+bezpiecznej+uprawy+owoców+i+warzyw-program+edukacyjny+2021.pdf 0.13MB
Wystąpienie materiały do kontaktu
Wystąpienie-materiały-do-kontaktu.docx 0.06MB
Tabela+oceny+stanu+sanitarnego+powiatu+wysokomazowieckiego+za+miesiąc+maj
Tabela+oceny+stanu+sanitarnego+powiatu+wysokomazowieckiego+za+miesiąc+maj.xlsx 0.01MB
Tabela+oceny+stanu+sanitarnego+powiatu+wysokomazowieckiego+za+miesiąc+czerwiec
Tabela+oceny+stanu+sanitarnego+powiatu+wysokomazowieckiego+za+miesiąc+czerwiec.xlsx 0.01MB
Tabela+oceny+stanu+sanitarnego+powiatu+wysokomazowieckiego+za+miesiąc+lipiec+2022rBŻ+WysMaz
Tabela+oceny+stanu+sanitarnego+powiatu+wysokomazowieckiego+za+miesiąc+lipiec+2022rBŻ+WysMaz.xlsx 0.01MB
Tabela oceny stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc sierpień 2022r.
Tabela+oceny+stanu+sanitarnego+powiatu+wysokomazowieckiego+za+miesiąc+sierpień+2022r.xlsx 0.01MB
Tabela oceny stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc październik 2022r.
Tabela+oceny+stanu+sanitarnego+powiatu+wysokomazowieckiego+za+miesiąc+pazdziernik+2022r.xlsx 0.01MB
Tabela oceny stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc listopad 2022r.
Tabela+oceny+stanu+sanitarnego+powiatu+wysokomazowieckiego+za+miesiąc+listopad+2022r.xlsx 0.01MB
Tabela oceny stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc grudzień 2022r.
Tabela+oceny+stanu+sanitarnego+powiatu+wysokomazowieckiego+za+miesiąc+grudzień+2022r.xlsx 0.02MB
BŻ​_WysMaz​_Stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc czerwiec 2023r.
BŻ​_WysMaz​_Stanu​_sanitarnego​_powiatu​_wysokomazowieckiego​_za​_miesiąc​_czerwiec​_2023r.docx 0.05MB
Tabela oceny stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc czerwiec 2023
Tabela​_oceny​_stanu​_sanitarnego​_powiatu​_wysokomazowieckiego​_za​_miesiąc​_czerwiec​_​_2023.xlsx 0.01MB
BŻ​_WysMaz​_Stanu​_sanitarnego​_powiatu​_wysokomazowieckiego​_za​_miesiąc​_lipiec​_2023r
BŻ​_WysMaz​_Stanu​_sanitarnego​_powiatu​_wysokomazowieckiego​_za​_miesiąc​_lipiec​_2023r.docx 0.05MB
Tabela​_oceny​_stanu​_sanitarnego​_powiatu​_wysokomazowieckiego​_za​_miesiąc​_lipiec​_2023
Tabela​_oceny​_stanu​_sanitarnego​_powiatu​_wysokomazowieckiego​_za​_miesiąc​_lipiec​_2023.xlsx 0.01MB
BŻ​_WysMaz​_Stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc wrzesień 2023r.
BŻ​_WysMaz​_Stanu​_sanitarnego​_powiatu​_wysokomazowieckiego​_za​_miesiąc​_wrzesień​_2023r.docx 0.06MB
Tabela oceny stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc wrzesień 2023
Tabela​_oceny​_stanu​_sanitarnego​_powiatu​_wysokomazowieckiego​_za​_miesiąc​_wrzesień​_2023.xlsx 0.01MB
Tabela oceny stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc październik 2023
Tabela​_oceny​_stanu​_sanitarnego​_powiatu​_wysokomazowieckiego​_za​_miesiąc​_październik​_2023.xlsx 0.01MB
BŻ​_WysMaz​_Stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc październik 2023r.
BŻ​_WysMaz​_Stanu​_sanitarnego​_powiatu​_wysokomazowieckiego​_za​_miesiąc​_październik​_2023r.docx 0.06MB
BŻ​_WysMaz​_Stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc grudzień 2023r.
BŻ​_WysMaz​_Stanu​_sanitarnego​_powiatu​_wysokomazowieckiego​_za​_miesiąc​_grudzień​_2023r.docx 0.06MB
Tabela oceny stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc grudzień 2023
Tabela​_oceny​_stanu​_sanitarnego​_powiatu​_wysokomazowieckiego​_za​_miesiąc​_grudzień​_2023.xlsx 0.01MB
Tabela oceny stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc styczeń 2024
Tabela​_oceny​_stanu​_sanitarnego​_powiatu​_wysokomazowieckiego​_za​_miesiąc​_styczeń​_2024.xlsx 0.01MB
BŻ​_WysMaz. Stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc styczeń 2024r.
BŻ​_WysMaz​_Stanu​_sanitarnego​_powiatu​_wysokomazowieckiego​_za​_miesiąc​_styczeń​_2024r.docx 0.06MB
BŻ​_WysMaz​_Stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc luty 2024r.
BŻ​_WysMaz​_Stanu​_sanitarnego​_powiatu​_wysokomazowieckiego​_za​_miesiąc​_luty​_2024r.docx 0.06MB
tabela do oceny stanu sanitarnego Luty 2024r.
tabela​_do​_oceny​_stanu​_sanitarnego​_Luty​_2024r.xlsx 0.01MB
BŻ​_WysMaz​_Stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc marzec 2024r.
BŻ​_WysMaz​_Stanu​_sanitarnego​_powiatu​_wysokomazowieckiego​_za​_miesiąc​_marzec​_2024r.docx 0.06MB
tabela do oceny stanu sanitarnego Marzec 2024r.
tabela​_do​_oceny​_stanu​_sanitarnego​_Marzec​_2024r.xlsx 0.01MB
Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
26.01.2024 14:20 RenataD
Wytwarzający/ Odpowiadający:
Renata Dąbrowska
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
Informacje - SBŻ 3.0 09.04.2024 09:23 Renata Dąbrowska
Informacje - SBŻ 2.0 06.02.2024 11:28 Renata Dąbrowska
Informacje - SBŻ 1.0 26.01.2024 14:20 RenataD

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}