Rząd działa nad zabezpieczeniem Polski przed pryszczycą
14.04.2025
Zespół Zarządzania Kryzysowego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi działania zabezpieczające nasz kraj przed pojawieniem się pryszczycy. W zdalnym spotkaniu z Zespołem wziął udział Michał Gąsowski, II wicewojewoda podlaski, odpowiedzialny w Podlaskim Urzędzie Wojewódzkim m.in. za sprawy rolnictwa. - Od 4 kwietnia nie ma nowych ognisk poza granicami naszego kraju. Obecna pogoda nie sprzyja rozwojowi wirusa - mówił minister Czesław Siekierski.
Pryszczyca, zakaźna choroba wirusowa zwierząt parzystokopytnych, nie występuje w Polsce, ale jej ogniska pojawiły się na Węgrzech i Słowacji. Zespół Zarządzania Kryzysowego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi koordynuje działania mające na celu zabezpieczenie terytorium Polski przed przeniknięciem wirusa na nasze terytorium.
Resort współpracuje m.in. z Główną Inspekcją Weterynaryjną oraz służbami mundurowymi – Państwową Strażą Pożarną i Strażą Graniczną. Prowadzone są ścisłe kontrole przewozu bydła, a na przejściach granicznych obowiązuje nakaz dezynfekcji pojazdów przekraczających polską granicę.
Czym jest pryszczyca?
Pryszczyca (FMD) to groźna choroba zakaźna wywołana przez wirusa rodzaju Aphtovirus należącego do rodziny Picornaviridae. Na zakażenie podatne są zwierzęta parzystokopytne domowe tj. bydło, owce, kozy i świnie oraz dzikie (np. sarny i jelenie). Wysoka zaraźliwość pryszczycy i konieczność likwidacji całych stad zwierząt, u których wykryto tę chorobę, może mieć poważne konsekwencje dla gospodarki i prowadzi do strat ekonomicznych w sektorze rolniczym.
Jak rozprzestrzenia się choroba?
Pryszczyca przenosi się głównie poprzez:
- bezpośredni kontakt z zakażonymi zwierzętami,
- skażone produkty zwierzęce (np. mięso, mleko),
- nasienie i zarodki,
- skórę i wełnę,
- ściółkę, paszę i wodę,
- sprzęt rolniczy, pojazdy, wyposażenie budynków inwentarskich i narzędzia do obsługi zwierząt,
- odzież i buty, na rękach osób obsługujących pastwiska, odpadki kuchenne.
Wirus znajduje się w wydychanym przez zwierzę powietrzu, wydzielinach oraz wydalinach na ok. 4 dni przed wystąpieniem u niego objawów chorobowych. Największa koncentracja wirusa znajduje się w płynie surowiczym i nabłonku pojawiających się pęcherzy. Przeżuwacze mogą być nosicielami wirusa nawet do 3 lat.
Czy pryszczyca jest groźna dla ludzi?
Człowiek może zarazić się poprzez bezpośredni kontakt z chorym zwierzęciem lub poprzez spożycie surowego, skażonego patogenem mięsa, a także zawierającego wirusy niepasteryzowanego mleka i niepasteryzowanych przetworów mlecznych. Choroba u ludzi zwykle ma łagodny przebieg. Niemniej jednak osoby pracujące w gospodarstwach rolnych powinny zachować ostrożność, przestrzegać zasad higieny oraz unikać kontaktu z chorymi zwierzętami.
Skąd czerpać sprawdzone informacje?
Najnowsze, rzetelne informacje na temat pryszczycy znaleźć można na stronach internetowych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii.