W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Schemat kontroli przedsiębiorcy

Podkarpacki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny przedstawia schemat procedury kontroli przeprowadzanej na podstawie art. 4 i art. 25 oraz art. 37 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Kontrole przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne planuje się i przeprowadza po uprzednim dokonaniu analizy prawdopodobieństwa naruszenia prawa oraz powszechnie obowiązujących standardów w zakresie zdrowia publicznego w ramach wykonywania określonej działalności gospodarczej.

Sposób przeprowadzania oceny ryzyka został wewnętrznie określony dla poszczególnych typów podmiotów.

Sposoby przeprowadzenia kontroli określają procedury wydane przez Głównego Inspektora Sanitarnego oraz Podkarpackiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego:

  • PT/01 „Sposób wykonywania działań w ramach zapobiegawczego i bieżącego nadzoru sanitarnego oraz zapobiegania i zwalczania chorób zakaźnych i zakażeń”
  • PK/BŻ/01 – „Procedura urzędowej kontroli żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością”
  • PK/BŻ/02 – „procedura urzędowej kontroli produktów kosmetycznych”
  • PK/NG/01 – „Procedura urzędowej kontroli spełnienia wymagań zdrowotnych przez żywność oraz materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością objęte kontrola graniczną”
  • PP/BŻ/01 – „Procedura pobierania próbek żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz próbek sanitarnych”
  • PPK/NK/01 – „Procedura pobierania próbek produktów kosmetycznych do badań w ramach nadzoru bieżącego”
  • PK/PP/01 – „ Pobieranie próbek do badań w ramach nadzoru bieżącego”

Na stronie internetowej WSSE w Rzeszowie w części Co robimy, w zakładkach „Dla Klienta” a następnie „Oceń się sam” opracowano materiał, który ma na celu pomoc przedsiębiorcy w zdobyciu wiedzy na temat stosowanych procedur kontroli, ich przebiegu i trybu oraz ułatwienie znajomości aktualnych regulacji prawnych stanowiących kryteria prowadzonych kontroli.

Opublikowane arkusze stanowią doskonałe narzędzie pomocnicze zarówno dla przedsiębiorców, jak i dla właścicieli obiektów, zarządców do przeprowadzenia we własnym zakresie samooceny stanu sanitarno-higienicznego obiektu.

Analiza poszczególnych arkuszy pozwoli Państwu stwierdzić, czy wszystkie obszary spełniają wymagania wynikające z przepisów prawa i ogólnie obowiązujących norm oraz określić zakres wymagający poprawy. W sytuacji niespełnienia określonych wymagań będą mogli Państwo podjąć stosowne działania naprawcze w celu przeciwdziałania zidentyfikowanym nieprawidłowościom.

Zachęcamy do zapoznania się z załączonym materiałem i wykorzystywania do weryfikacji, czy Państwa obiekt zapewnia właściwe wymogi sanitarno-higieniczne.

Materiały

Schemat​_kontroli​_WSSE​_2022r​_akt
Schemat​_kontroli​_WSSE​_2022r​_akt.pdf 0.10MB
{"register":{"columns":[]}}