W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wymagania ogólne dotyczące użytkowania cysterny/zbiornika

  1. W okresie niewykorzystywania cysterny/zbiornika do transportu i magazynowania wody powinna ona/on być dokładnie myta/y i dezynfekowana/y w sposób i z częstotliwością określoną przez ich producenta lub zgodnie z instrukcją/procedurą własną, lecz nie rzadziej niż 1 raz na 2 miesiące.
  2. Po przeprowadzeniu zabiegów mycia i dezynfekcji cysterny/zbiornika przedsiębiorstwo wodociągowo – kanalizacyjne/producent wody w ramach sprawowanej kontroli wewnętrznej powinien dokonać oceny jakości wody pobranej z cysterny/zbiornika, która powinna odpowiadać wymaganiom mikrobiologicznym określonym w obowiązującym akcie prawnym – rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. 2017, poz. 2294). Próbkę wody z cysterny/zbiornika należy pobrać do badań laboratoryjnych po 24 godzinach magazynowania wody w cysternie/zbiorniku, z jednoczesnym oznaczeniem poziomu dezynfektanta. Badanie pobranej próbki wody mogą wykonywać w myśl art. 12 ust. 4 ustawy z dnia 7 czerwca 2001r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. 2019 poz. 1437 ze zm.) laboratoria Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub inne laboratoria o udokumentowanym systemie jakości prowadzonych badań wody, zatwierdzonym przez PIS. Wyniki badań wody z cysterny/zbiornika powinny być przechowywane przez okres, co najmniej 5 lat i przekazywane na wniosek terenowo właściwego PPIS.
  3. Cysternę/zbiornik po okresie przestoju przed każdym użyciem do zaopatrzenia ludzi w wodę należy dokładnie umyć i zdezynfekować w sposób określony przez ich producenta lub zgodnie z instrukcją / procedura własną.
  4. W sytuacji wystąpienia konieczności dostarczania ludności wody- cysternę/zbiornik należy napełnić wodą tylko i wyłącznie ze „źródła” wskazanego przez terenowo właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Woda, w którą zaopatrywana jest ludność powinna spełniać wymagania określone dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi w obowiązującym akcie prawnym – rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. 2017, poz. 2294).
  5. Przedsiębiorstwo wodociągowo - kanalizacyjne/producent wody w ramach sprawowanej kontroli wewnętrznej dokonuje w trakcie użytkowania cysterny/zbiornika do transportu i magazynowania wody - oceny jakości dostarczanej wody, lecz nie rzadziej niż 1 raz na tydzień, która powinna odpowiadać wymaganiom mikrobiologicznym określonym w obowiązującym akcie prawnym - rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. 2017, poz. 2294), z jednoczesnym oznaczeniem poziomu stężenia dezynfekanta. Badanie pobranej próbki wody mogą wykonywać laboratoria Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub inne laboratoria oo udokumentowanym systemie jakości prowadzonych badań wody, zatwierdzonym przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Wyniki badań wody z cysterny/zbiornika powinny być przechowywane przez okres, co najmniej 5 lat i przekazywane na wniosek terenowo właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.
  6. Woda z cysterny/zbiornika przeznaczona do spożycia przez ludzi może być używana wyłącznie po przegotowaniu - informacja o tym powinna być w sposób trwały umieszczona na cysternie/zbiorniku.
  7. Cysterna/zbiornik z wodą w okresie dostarczania ludności powinna/ien być ustawiona/y w miejscu chronionym przed nasłonecznieniem, deszczem i śniegiem itp. oraz w sposób zabezpieczający wodę przed jej wtórnym zanieczyszczeniem, a także umożliwiający swobodne i łatwe pobieranie wody.
  8. Woda z cysterny/zbiornika powinna zostać zużyta do końca dnia, w którym została dostarczona ludności.
  9. Cysterna/zbiornik z wodą w okresie dostarczania ludności wody powinna/ien znajdować się pod stałym nadzorem przedstawiciela przedsiębiorstwa wodociągowo - kanalizacyjnego/producenta wody odpowiedzialnego za dostarczanie wody w sytuacji awaryjnej.
{"register":{"columns":[]}}