W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Życia w ZSCKR w Kowalu - podarunek od serca

Na zdjęciu w biurze znajdują się trzy osoby: kobieta i dwóch mężczyzn, stojący za drewnianym biurkiem i przed regałem z segregatorami.Kobieta po lewej stronie ma na sobie biało-szary garnitur w kratę i okulary.Mężczyzna w środku, starszy, w szarej marynarce i krawacie, trzyma w rękach małe, kolorowe, podłużne pudełko.Mężczyzna po prawej stronie ubrany jest w granatowy blezer, jasnofioletową koszulę i dżinsy.W tle widoczne są rośliny doniczkowe oraz trofea na górze szafek. Na biurku, przed postaciami, leżą dokumenty i czerwony zszywacz.

W ramach obchodów „Tygodnia Dobrego Chleba i Zdrowego Życia”, 29 października 2025 roku, przedstawiciele Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu – pan dyrektor Andrzej Zdrojewski oraz pan wicedyrektor Krzysztof Moraczewski  – wyruszyli w wyjątkową misję. Odwiedzili zaprzyjaźnione instytucje i organizacje współpracujące ze szkołą, przekazując im własnoręcznie przygotowane zestawy ze zdrową żywnością.

W pięknie zapakowanych paczkach znalazły się prawdziwe skarby tradycyjnej, polskiej kuchni – chleb wypiekany przez uczniów szkoły, domowy smalec, świeży twarożek oraz warzywa pochodzące ze szkolnego ogródka dydaktycznego. Wszystkie produkty powstały dzięki zaangażowaniu młodzieży kształcącej się w zawodach związanych z rolnictwem, przetwórstwem i gastronomią.

Akcja miała na celu nie tylko promocję zdrowego odżywiania, ale również ukazanie wartości pracy własnych rąk, tradycji kulinarnych oraz idei dzielenia się dobrem. Spotkała się ona z bardzo ciepłym przyjęciem odwiedzanych instytucji, które z uznaniem przyjęły smakowite upominki i podziękowały za pamięć oraz współpracę.

Jak podkreślają organizatorzy, „Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Życia” to nie tylko czas pieczenia i degustacji, ale przede wszystkim okazja do promowania postaw prozdrowotnych i kultywowania tradycji polskiego chleba – symbolu pracy, wspólnoty i szacunku dla natury.

Cała społeczność ZSCKR w Kowalu może być dumna z zaangażowania uczniów i nauczycieli, którzy udowadniają, że zdrowe jedzenie, tradycja i edukacja mogą iść w parze – a dobro, którym się dzielimy, zawsze do nas wraca.

Zdjęcia (12)

{"register":{"columns":[]}}