7 czerwca EFSA świętowała Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
09.06.2025
Tegoroczny temat „Bezpieczeństwo Żywności: nauka w działaniu” podkreślał kluczową rolę nauki w ochronie konsumentów i budowaniu zaufania do żywności, która jest dostarczana na nasze stoły. EFSA wzięła udział w serii wydarzeń organizowanych przez Światową Organizację Zdrowia, państwa członkowskie UE i kraje przedakcesyjne UE. Wydarzenia te były okazją do nawiązania kontaktu z organami międzynarodowymi, władzami krajowymi, interesariuszami i opinią publiczną na temat znaczenia bezpieczeństwa żywności opartego na nauce w celu ochrony zdrowia publicznego.
Z tej okazji EFSA opublikowała szereg materiałów komunikacyjnych mających na celu podniesienie świadomości na temat sposobu, w jaki nauka pomaga rozwiązywać problemy związane z bezpieczeństwem żywności i zapobiegać zagrożeniom przenoszonym przez żywność. Działania te są również promowane w ramach wspólnej kampanii Safe2EatEU, prowadzonej we współpracy z państwami członkowskimi UE.
Zapraszamy do zapoznania się z materiałami EFSA:
• Odcinek podcastu z głównym naukowcem EFSA, Carlosem das Nevesem, zawierający spostrzeżenia na temat nauki regulacyjnej, roli dowodów naukowych w bezpieczeństwie żywności i codziennej pracy naukowców EFSA.