BRUCELOZA
Bruceloza jest chorobą zakaźną wywoływaną przez bakterie z rodzaju Brucella. Najczęstszymi rezerwuarami tej bakterii jest bydło, psy, owce, kozy i świnie. Bruceloza występuje na całym świecie, ale najczęściej stwierdza się ją w regionie Morza Śródziemnego.
Jak dochodzi do zakażenia?
Ludzie ulegają zakażeniu poprzez bezpośredni lub pośredni kontakt ze zwierzętami, ich wydalinami, wydzielinami lub skażonymi produktami pochodzenia zwierzęcego (w tym niepasteryzowanym mlekiem i produktami mlecznymi) lub też poprzez wdychanie skażonego bakteriami aerozolu. Transmisja z człowieka na człowieka stwierdzana jest bardzo rzadko.
Objawy
Po okresie inkubacji, trwającym średnio od 1 do 3 tygodni (nawet do kilku miesięcy), występują objawy, które są uzależnione od gatunku bakterii i wrót zakażenia.
Ostra bruceloza charakteryzuje się zmienną gorączką, której towarzyszą dreszcze, poty, bóle głowy, mięśni i stawów, ogólne osłabienie, wysypka, u mężczyzn bóle jąder. Może dochodzić do powiększenia wątroby i śledziony.
Bruceloza przewlekła może być następstwem brucelozy ostrej lub występować od początku jako postać przewlekła. W jej trakcie może dochodzić do zmian zwyrodnieniowo-zapalnych w układzie kostno-stawowym (kręgosłup, duże stawy) oraz powikłań neurologicznych. Rozwinąć się może również uszkodzenie wątroby, mięśnia sercowego, a także innych narządów. Postać ta może trwać wiele lat i być przyczyną kalectwa.
Leczenie
Właściwa terapia antybiotykowa jest zwykle skuteczna. Nieleczona bruceloza może przekształcić się w formę przewlekłą, bądź też może prowadzić do zgonu