W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Implementacja Transparency Regulation - webinar 16 lutego 2021 r.

European union flag against parliament in Brussels, Belgium

Implementacja Rozporządzenia PE i Rady UE nr 2019/1381 z dnia 20 czerwca 2019 r. w  sprawie przejrzystości i  zrównoważonego charakteru  unijnej oceny ryzyka w  łańcuchu żywnościowym  oraz  zmieniające rozporządzenia (WE)  nr  178/2002, (WE)  nr  1829/2003, (WE) nr  1831/2003, (WE)  nr  2065/2003, (WE)  nr  1935/2004, (WE)  nr  1331/2008, (WE)  nr  1107/2009, (UE) 2015/2283 oraz dyrektywę 2001/18/WE (tzw. Transparency Regulation).

W ramach procesu  implementacji Transparency Regulation, które wejdzie w życie 27 marca 2021 r. EFSA opublikowała praktyczne uzgodnienia (Practical Arrangements – PAs) ,  stanowiące wyjaśnienia sposobu, w jaki nowe zasady i środki  mają być stosowane w praktyce. PAs skierowane są przede wszystkim do aplikantów ubiegających się o zatwierdzenie produktów przed wprowadzeniem ich na rynek. Uzgodnienia stanowią wypadkową konsultacji przeprowadzonych w 2020 r. ze stronami zainteresowanymi, Komisją Europejską i Państwami Członkowskimi: https://www.efsa.europa.eu/en/news/new-rules-transparency-detailed-arrangements-stakeholders

PAs dotyczą przejrzystości, poufności danych, o których mowa w art. 7 i 16 rozp. 1107/2009, udostępniania badań, poradnictwa w fazie przed złożeniem wniosku i konsultacji ze stronami trzecimi i są dostępne na stronie:

https://www.efsa.europa.eu/en/corporate/pub/tr-practical-arrangements?utm_medium=email&utm_source=sb&utm_campaign=trec01

Dokument dotyczący uzgodnień w zakresie składania wniosków o dostęp do dokumentacji będącej w posiadaniu EFSA został opublikowany na stronie: https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/documents/wp200327-a2.pdf

W ciągu najbliższych tygodni EFSA opracuje materiały pomocnicze (samouczki video), a także przeprowadzi serię sesji treningowych, w tym m.in. dotyczące systemów UCLID i FSCAP (Food System Common Authorisation).  Szczegółowe informacje dostępne są pod linkiem: EFSA website,

Webinar dotyczący nowych procedur, które zostaną wdrożone wraz z wejściem w życie przepisów Rozporządzenia, odbędzie się 16 lutego br. w godz. 9:30 – 11.:00.

Zaproszenie do uczestnictwa w seminarium skierowane jest do potencjalnych aplikantów, podmiotów działających na rynku spożywczym, pracowników zaplecza laboratoryjno-badawczego i innych zainteresowanych. Spotkanie będzie poświęcone w głównej mierze udostępnianiu badań i kwestii poradnictwa przed złożeniem wniosku.

Termin rejestracji upływa 15 lutego br. o godz. 12:00.

Szczegóły dotyczące tego wydarzenia dostępne są na stronie:

https://www.efsa.europa.eu/en/events/event/webinar-introduction-notification-studies-and-pre-submission-advice

 

{"register":{"columns":[]}}