Komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego w związku z wystąpieniem kolejnego ogniska pryszczycy wśród zwierząt na terenie Unii Europejskiej
14.04.2025
W marcu 2025 r. na Węgrzech i w Słowacji potwierdzono ogniska pryszczycy u bydła. Są to jednocześnie kolejne ogniska na terenie Unii Europejskiej, po tym które w styczniu wystąpiło w Niemczech u wołów domowych.
Zgodnie z Komunikatami Głównego Lekarza Weterynarii z marca 2025 r. ognisko pryszczycy na Węgrzech jest zlokalizowane w komitacie Györ-Moson-Sopron, graniczącym z Republiką Słowacji. Ognisko na Słowacji zostało potwierdzone w gospodarstwie w kraju bratysławskim w okresie Malacky, graniczącym z terytorium Austrii.
Jednocześnie do chwili obecnej nie potwierdzono nowych zachorowań wśród zwierząt na terenie Niemiec.
Zdarzenie to stanowi alert o zasięgu międzynarodowym ze względu na fakt, że pryszczyca jest chorobą wysoce zaraźliwą, która powoduje ogromne straty w przemyśle mięsnym oraz hodowli.
Więcej informacji o podjętych działaniach przez polskie służby weterynaryjne jest na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii.
W związku z wystąpieniem na terenie państw członkowskich UE nowych przypadków pryszczycy u zwierząt, która jest chorobą zakaźną objętą ustawowym obowiązkiem zwalczania u zwierząt w Polsce, przekazujemy aktualne informacje istotne dla zdrowia publicznego.
Co to jest pryszczyca?
Pryszczyca (Foot and mouth disease - FMD) jest zakaźną i wysoce zaraźliwą chorobą wirusową zwierząt parzystokopytnych domowych oraz dzikich. Chorują najczęściej krowy, świnie, kozy, owce. Wirus, który jest wysoce zakaźny dla zwierząt, charakteryzuje się dużą odpornością w środowisku i łatwo szerzy się niezależnie od warunków atmosferycznych. Kraje, w których wystąpi FMD, narażone są na bardzo duże straty ekonomiczne w przemyśle mięsnym oraz hodowli, a także obowiązkową likwidację stad, w których stwierdzono zakażenie.
Polska jest uznana za kraj urzędowo wolny od tej choroby przez Światową Organizację ds. Zdrowia Zwierząt (WOAH). Ostatni potwierdzony przypadek pryszczycy u zwierząt w Polsce odnotowano 54 lata temu (w 1971 r.).
Czy pryszczyca jest groźna dla ludzi?
Ludzie mogą ulec zakażeniu, ale zachorowania u ludzi występują sporadycznie, a ich przebieg jest łagodny. Ludzie zarażają się w wyniku bezpośredniego kontaktu z chorym zwierzęciem wydalającym wirusa, jak również spożywając surowe skażone patogenem mięso, zawierające wirusy niepasteryzowane mleko i niepasteryzowane przetwory mleczne.
Choroba nie zagraża życiu ludzi i nie powoduje poważnych powikłań.
Okres inkubacji zakażenia u ludzi wynosi 2-12 dni, średnio 3-4 dni. Objawy obejmują zmiany pęcherzykowe na błonach śluzowych jamy ustnej, na skórze dłoni/stopach, ale także gorączkę, ból gardła, bóle głowy. Przebieg choroby jest łagodny i kończy się wyzdrowieniem w ciągu 1-2 tygodni. Nie zgłoszono przypadków przenoszenia się choroby z człowieka na człowieka.
U ludzi, w szczególności u dzieci, objawy choroby mogą być podobne do wirusowej choroby dłoni, stóp i ust (zwanej też chorobą bostońską lub enterowirusowym pęcherzykowym zapaleniem jamy ustnej dłoni, stóp i ust).
Czy pryszczyca u ludzi jest w Polsce objęta obowiązkiem zgłaszania?
W Polsce zgłaszanie przypadków zachorowań na pryszczycę u ludzi jest obowiązkowe na podstawie przepisów ustawy z dnia z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi oraz wydanym na jej podstawie rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 10 grudnia 2019 r. w sprawie zgłaszania podejrzeń i rozpoznań zakażeń, chorób zakaźnych oraz zgonów z ich powodu.
Jak się chronić?
Zapobieganie pryszczycy polega na weterynaryjnym monitoringu biernym i czynnym zdrowia populacji bydła i świń oraz zwalczaniu ognisk choroby w przypadku jej wystąpienia poprzez eliminację zakażonych zwierząt.
Prowadzi się również nadzór epidemiologiczny w środowisku osób narażonych na zakażenie wirusem pryszczycy. W przypadku wystąpienia objawów choroby należy zgłosić się do lekarza.
Indywidualna profilaktyka polega na stosowaniu środków ochrony osobistej oraz wzmożonej higieny podczas kontaktu ze źródłami zakażenia, którymi mogą być w szczególności:
- zwierzęta chore lub po przechorowaniu,
- wydaliny i wydzieliny zwierząt chorych,
- surowe mięso, niepasteryzowane mleko i jego przetwory,
- pomieszczenia pobytu zwierząt chorych,
- środki transportu chorych zwierząt,
- odpady biologiczne.
Wszystkie zwierzęta, z których pozyskuje się mięso przechodzą indywidualne badanie przed i poubojowe w celu potwierdzenia bezpieczeństwa wytworzonych produktów.
W przypadku wybuchu ogniska pryszczycy przepisy UE zakazują przemieszczania zwierząt zakażonych lub podejrzanych o zakażenie wirusem pryszczycy. Zakazane jest również wprowadzanie na rynek produktów pochodzących od tych zwierząt. Ma to na celu zapobiegnięcie dalszemu rozprzestrzenianiu się wirusa.
Podstawa prawna
Ustawa z dnia z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi Dz.U. 2024 poz. 924
rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 10 grudnia 2019 r. w sprawie zgłaszania podejrzeń i rozpoznań zakażeń, chorób zakaźnych oraz zgonów z ich powodu Dz.U. 2023 poz. 1045