W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Konsultacje publiczne EFSA w sprawie górnego tolerowanego poziomu spożycia witaminy E

24.05.2024

Drewniana łyżka z rozsypanymi tabletkami

Panel EFSA ds. żywienia, nowej żywności  i alergenów pokarmowych (NDA) przygotował projekt opinii naukowej w sprawie górnego tolerowanego poziomu spożycia (UL) witaminy E.  W dokumencie ponownie oceniono bezpieczeństwo witaminy E (Panel ograniczył ocenę do α-tokoferolu) i przedstawiono zrewidowane wartości UL.  

Przeprowadzono szczegółowy przegląd piśmiennictwa naukowego pod kątem danych na temat niekorzystnych skutków zdrowotnych nadmiernego spożycia witaminy E, a mianowicie ryzyka zaburzeń krzepnięcia i wystąpienia krwawienia, chorób sercowo-naczyniowych i raka prostaty. Wpływ na krzepliwość krwi i związane z tym zwiększone ryzyko krwawień uważa się za krytyczne czynniki wpływające na ustalenie wartości UL dla witaminy E.

Panel EFSA utrzymał dotychczasowe wartości UL dla witaminy E pobranej ze wszystkich źródeł dla następujących grup: 300 mg/dobę dla dorosłych, w tym kobiet w ciąży i karmiących, 100 mg/dobę dla dzieci w wieku 1-3 lat, 120 mg/dobę dla dzieci w wieku 4-6 lat, 160 mg/dobę dla dzieci w wieku 7-10 lat, 220 mg/dobę dla dzieci w wieku 11-14 lat i 260 mg/dobę dla dzieci w wieku 15-17 lat. Wartość UL dla niemowląt w wieku 4-6 miesięcy ustalono na 50 mg/dobę, a dla niemowląt w wieku 7-11 miesięcy na 60 mg/dobę.

Powyższe wartości UL mają zastosowanie do wszystkich form stereoizomerów α-tokoferolu. Nie mają natomiast zastosowania do osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe lub przeciwpłytkowe,  pacjentów stosujących profilaktykę chorób układu krążenia oraz z zespołami upośledzonego wchłaniania witaminy K.

W opinii Panelu jest mało prawdopodobne, aby w populacjach europejskich zostały przekroczone wartości UL dla witaminy E. Wyjątek stanowią osoby regularnie przyjmujące suplementy diety zawierające wysokie dawki witaminy E.

13 maja 2024 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności rozpoczął konsultacje publiczne odnośnie powyższego projektu opinii naukowej.

Zainteresowane strony proszone są o zgłaszanie uwag do projektu do 9 czerwca 2024 r.

Szczegółowe informacje na temat konsultacji oraz zasad publikacji uwag i opinii są dostępne na stronie internetowej Urzędu.

{"register":{"columns":[]}}