MERS zespół ostrej niewydolności oddechowej wywołanej koronawirusem zidentyfikowanym na Bliskim Wschodzie w 2012 r.
Co to jest MERS?
- MERS (od ang. Middle East Respiratory Syndrom) to choroba wywoływana przez jeden z koronawirusów MERS-CoV zidentyfikowany po raz pierwszy na Bliskim Wschodzie we wrześniu 2012 r.
- TWystępowanie wirusa MERS-CoV można śledzić na stronie WHO: Cases
- Źródłem wirusa MERS-CoV dla ludzi są wielbłądy Wirus znajduje się w wydzielinie dróg oddechowych, kale, moczu oraz w mleku zakażonych zwierząt. Kontakt z tymi wydzielinami może spowodować przeniesienie zakażenia.
- W określonych warunkach może dojść do dalszego przeniesienia zakażenia z człowieka na człowieka - wśród osób mających bliski kontakt z osobami chorymi, włączając w to rodzinę, pracowników ochrony zdrowia oraz innych pacjentów.
- Obecnie nie ma szczepionki przeciw MERS.
- Zakażenia MERS-CoV mogą przebiegać bezobjawowo lub łagodnie aż do postaci ciężkiego zakażenia dróg oddechowych, z towarzyszącym zespołem ostrej niewydolności oddechowej i zgonem.
- Typowymi objawami są gorączka, kaszel i duszność. Zapalenie płuc jest częstym objawem, ale nie zawsze występuje. Zgłaszano również objawy żołądkowo-jelitowe, w tym biegunkę. Cięższy przebieg zakażenia obserwowano u osób starszych, osób z osłabionym układem odpornościowym i osób z chorobami przewlekłymi, takimi jak choroba nerek, nowotwory, przewlekła choroba płuc i cukrzyca.
- Aktualnie pojedyncze przypadki MERS-CoV nadal są zgłaszane z Bliskiego Wschodu
Zalecenia dla podróżujących
W celu zmniejszenia ryzyka zakażenia wirusem MERS-CoV należy:
- Unikać kontaktu z osobami chorymi.
- Unikać wszelkiego kontaktu ze zwierzętami (domowymi, gospodarskimi, dzikimi) oraz ich odchodami, w szczególności dotyczy to wielbłądów, w tym ich młodych. W przypadku braku takiej możliwości należy zaopatrzyć się w odzież ochronną (fartuch, rękawice, maska na twarz), która po zakończeniu pracy powinna być codziennie zmieniana.
- Stosować zasady higieny osobistej, w tym często myć ręce ciepłą wodą z mydłem lub dezynfekować ręce.
- Unikać dotykania zanieczyszczonymi rękoma oczu, ust, nosa, gdyż tą drogą najczęściej dochodzi do zakażenia.
- Przestrzegać zasad higieny oddychania (w czasie kaszlu i kichania należy zakrywać nos i usta chusteczką jednorazową albo kaszleć i kichać w zgięcie łokciowe).
- Przestrzegać zasad higienicznego przyrządzania i spożywania posiłków, przede wszystkim, nie spożywać produktów surowych np. mleka, mięsa, w szczególności mleka i mięsa wielbłądów.
- Produkty pochodzenia zwierzęcego powinny zostać poddane właściwej obróbce termicznej przed ich spożyciem (pasteryzacja, gotowanie, pieczenie, smażenie).
- Skonsultować się z lekarzem przed podjęciem decyzji o wyjeździe w zagrożone rejony w przypadku, gdy u danej osoby stwierdza się przewlekle przebiegające choroby takie jak: cukrzyca, choroby płuc, niewydolność nerek, niewydolność krążenia, stany przebiegające z obniżeniem odporności lub ostrą postać innej choroby zakaźnej.
- W razie zachorowania w trakcie pobytu - natychmiast poprosić o pomoc lekarską, zaś w przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych w ciągu 14 dni po powrocie z ww. rejonów niezwłocznie zgłosić się do lekarza, informując o przebytej podróży.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa w czasie podróży znajdują się na stronie Ministerstwa Spraw Zagranicznych „Odyseusz” oraz „Informacja dla podróżujących” a także w aplikacji mObywatel.
Informacja opracowana na podstawie aktualnych serwisów WHO i ECD