Nadchodzące wydarzenia organizowane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
28.05.2025
Webinarium na temat bezpieczeństwa heksanu technicznego stosowanego jako rozpuszczalnik ekstrakcyjny podczas wytwarzania żywności
W raporcie z 2024 r. EFSA stwierdził, że konieczna jest ponowna ocena bezpieczeństwa stosowania heksanu technicznego jako rozpuszczalnika do ekstrakcji żywności i jej składników.
12 czerwca br. EFSA organizuje webinarium online na temat przyszłego zaproszenia EFSA do przedstawienia danych w celu zebrania udokumentowanych informacji na temat stosowania heksanu technicznego, jego pozostałości w żywności oraz jego właściwości toksykologicznych. Zaproszenie zostanie opublikowane w czerwcu 2025 r.
Spotkanie jest skierowane do wszystkich podmiotów zainteresowanych powyższą tematyką oraz zainteresowanych stron, które chciałyby wnieść istotny wkład w ponowną ocenę bezpieczeństwa stosowania heksanu technicznego w przemyśle spożywczym.
Termin rejestracji upływa 10 czerwca, o godz. 12:00 (CEST
Projekt opracowania naukowego dotyczącego gromadzenia danych, charakterystyki zagrożeń i ustanowienia grup dla skumulowanej oceny pozostałości pestycydów w odniesieniu do zdrowia wątroby
5 maja 2025 r. EFSA rozpoczął publiczne konsultacje w sprawie projektu raportu naukowego dotyczącego zebrania danych na temat toksycznego wpływu różnych pestycydów i ich metabolitów na wątrobę, a następnie uporządkowania wybranych substancji czynnych pestycydów i metabolitów w grupy w celu przeprowadzenia skumulowanej oceny ryzyka, w oparciu o specyficzne efekty, jakie wywierają one na wątrobę.
Uwagi do projektu można zgłaszać do 30 czerwca 2025 r.
Publiczne konsultacje w sprawie projektu raportu naukowego dotyczącego gromadzenia danych, charakterystyki zagrożeń i ustanowienia grup dla skumulowanej oceny pozostałości pestycydów w odniesieniu do zdrowia nerek
5 maja 2025 r. EFSA rozpoczął także publiczne konsultacje w sprawie projektu raportu naukowego dotyczącego zebrania danych na temat toksycznego wpływu różnych pestycydów i ich metabolitów na nerki, a następnie uporządkowania wybranych substancji czynnych pestycydów i metabolitów w grupy w celu przeprowadzenia skumulowanej oceny ryzyka, w oparciu o specyficzne efekty, jakie wywierają one na nerki.
Uwagi do projektu można zgłaszać do 30 czerwca 2025 r.