Nowe konsultacje publiczne ogłoszone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
06.08.2025
Publiczne konsultacje w sprawie projektu opinii naukowej dotyczącej zagrożeń dla zdrowia ludzkiego związanych z obecnością lektyn roślinnych w produktach spożywczych
24 lipca 2025 r. EFSA rozpoczęła publiczne konsultacje w sprawie projektu opinii naukowej dotyczącej potencjalnych zagrożeń dla zdrowia wynikających z obecności lektyn roślinnych w żywności. Na podstawie dostępnych dowodów naukowych dokonano charakterystyki ryzyka wyłącznie w odniesieniu do fitohemaglutyniny (PHA), lektyny roślinnej pochodzącej z fasoli (Phaseolus sp.).
Termin zgłaszania uwag do projektu upływa 18 września 2025 r.
Publiczne konsultacje w sprawie projektu stanowiska dotyczącego opartych na zdrowiu wskazówek w odniesieniu do poziomów kwasu trifluorooctowego
22 lipca br. EFSA rozpoczęła publiczne konsultacje w sprawie projektu stanowiska na temat opartych na zdrowiu wskazówek w odniesieniu do poziomów kwasu trifluorooctowego (ang. trifluoroacetic acid, TFA). EFSA powołała grupę roboczą do analizy danych naukowych dotyczących kwasu trifluorooctowego. Na podstawie dostępnych dowodów grupa robocza stwierdziła, że nie ma powodów do obaw w odniesieniu do potencjalnej genotoksyczności TFA i soli sodowej tego kwasu.
Termin zgłaszania uwag do projektu upływa 22 września 2025 r.