W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Nowe konsultacje publiczne ogłoszone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności

06.08.2025

EFSA logo

Publiczne konsultacje w sprawie projektu opinii naukowej dotyczącej zagrożeń dla zdrowia ludzkiego związanych z obecnością lektyn roślinnych w produktach spożywczych

24 lipca 2025 r. EFSA rozpoczęła publiczne konsultacje w sprawie projektu opinii naukowej dotyczącej potencjalnych zagrożeń dla zdrowia wynikających z obecności lektyn roślinnych w żywności. Na podstawie dostępnych dowodów naukowych dokonano charakterystyki ryzyka wyłącznie w odniesieniu do fitohemaglutyniny (PHA), lektyny roślinnej pochodzącej z fasoli (Phaseolus sp.).

Termin zgłaszania uwag do projektu upływa 18 września 2025 r.

Szczegółowe informacje dotyczące konsultacji oraz zasad publikacji uwag i opinii są dostępne na stronie internetowej Urzędu.

Publiczne konsultacje w sprawie projektu stanowiska dotyczącego opartych na zdrowiu wskazówek w odniesieniu do poziomów kwasu trifluorooctowego

22 lipca br. EFSA rozpoczęła publiczne konsultacje w sprawie projektu stanowiska na temat opartych na zdrowiu wskazówek w odniesieniu do poziomów kwasu trifluorooctowego (ang. trifluoroacetic acid, TFA). EFSA powołała grupę roboczą do analizy danych naukowych dotyczących kwasu trifluorooctowego. Na podstawie dostępnych dowodów grupa robocza stwierdziła, że nie ma powodów do obaw w odniesieniu do potencjalnej genotoksyczności TFA i soli sodowej tego kwasu.

Termin zgłaszania uwag do projektu upływa 22 września 2025 r.

Szczegółowe informacje dotyczące konsultacji oraz zasad publikacji uwag i opinii są dostępne na stronie internetowej Urzędu.

{"register":{"columns":[]}}