W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Obchody Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności w Brukseli - nauka w służbie bezpieczeństwa żywności

24.06.2025

zdjęcie z do umieszczenia na stronie internetowej GIS - obchody Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2025 w Brukseli

Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności (World Food Safety Day – WFSD) to jedno z najważniejszych wydarzeń w kalendarzu Organizacji Narodów Zjednoczonych. Zostało ustanowione z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (KKŻ) i obchodzone jest na całym świecie 7 czerwca. Jego celem jest zwiększanie świadomości na temat zagrożeń związanych z żywnością oraz promowanie skutecznych praktyk i systemów zapewniających jej bezpieczeństwo na wszystkich etapach – od produkcji po konsumpcję.

Tegoroczne obchody przypadły na szczególny czas – okres prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej. Z tej okazji 10 czerwca 2025 roku, w Stałym Przedstawicielstwie Rzeczypospolitej Polskiej przy Unii Europejskiej w Brukseli, odbyło się międzynarodowe spotkanie zorganizowane przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych we współpracy ze Stałym Przedstawicielstwem RP przy UE oraz Biurem Łącznikowym FAO w Brukseli. W spotkaniu wzięła również udział przedstawicielka Głównego Inspektoratu Sanitarnego – Joanna Furs.

Wydarzenie odbyło się pod hasłem „Bezpieczeństwo żywności: Nauka w działaniu” („Food Safety: Science in Action”) – które jest motywem przewodnim tegorocznych światowych obchodów WFSD. Hasło to podkreśla fundamentalną rolę nauki w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności oraz tworzeniu skutecznych strategii oraz praktyk zapewniających jakość i bezpieczeństwo żywności.

W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele instytucji unijnych, organizacji międzynarodowych – w tym Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) – a także eksperci z Polski i innych krajów członkowskich UE. Podczas spotkania odbyły się wystąpienia i dyskusje poświęcone m.in. wyzwaniom oraz szansom, jakie niesie podejście oparte na dowodach naukowych w kształtowaniu polityki żywnościowej, zarządzaniu ryzykiem i zwiększaniu odporności łańcucha dostaw. Spotkanie było także okazją do wymiany doświadczeń oraz zacieśnienia współpracy na rzecz wspólnego celu – tworzenia bezpiecznego i zrównoważonego systemu żywnościowego.

Gośćmi, którzy przyjęli zaproszenie na to spotkanie i zaprezentowali swoje prezentacje i wzięli udział w dyskusjach byli:

  • Corinna Hawkes, Dyrektor FAO ds. Systemów Żywnościowych i Bezpieczeństwa Żywności;
  • Betül Vazgeçer, Wiceprzewodnicząca Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO – Kodeks żywnościowy i rola nauki (CODEX ALIMENTARIUS & THE ROLE OF SCIENCE)
  • Sebastien Goux, Zastępca Szefa Jednostki ds. Stosunków Wielostronnych, DG SANTE, Komisja Europejska – Unia Europejska i Kodeks: Nauka w akcji )The EU and Codex: Science in action)
  • Vittorio Fattori, Przedstawiciel FAO – Prezentacja FAO o programie przewidywania bezpieczeństwa żywności (Presentation of the FAO Food Safety Foresight Programme)
  • Peter Hoejskov, Regionalny Ekspert WHO ds. Bezpieczeństwa Żywności - Podejście WHO do polityki i praktyki bezpieczeństwa żywności opartej na nauce (WHO’s approach to science-based food safety policy and practice)

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}