W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ocena skuteczności działania Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w latach 2017-2024

26.03.2025

Uwaga na wyroby do kontaktu z żywnością z tworzyw sztucznych z dodatkiem bambusa

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) został powołany na mocy  Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r.,  ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego oraz procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.

Komisja Europejska ma prawny obowiązek (na mocy rozporządzenia UE nr 2019/1381[1]) dokonania do 28 marca 2026 r., a następnie co 5 lat, oceny wyników aktywności EFSA pod kątem realizacji jego głównych celów. Ocena dotyczy skuteczności, wydajności, adekwatności, spójności i unijnej wartości dodanej Urzędu.

W 2025 r.  Komisja Europejska zbiera informacje zwrotne na temat pracy EFSA za pośrednictwem ukierunkowanej ankiety i konsultacji publicznych.

Ankieta skierowana jest do krajowych ekspertów ds. oceny ryzyka pracujący w obszarach objętych misją EFSA.

Termin przesyłania ankiety upływa 4 kwietnia 2025 r.

Kolejnym etapem procedury konsultacyjnej są ukierunkowane konsultacje z organami państw członkowskich oraz innymi zainteresowanymi stronami.  Udział w konsultacjach publicznych jest możliwy na oficjalnej stronie internetowej Unii Europejskiej, w portalu „Have you say”. Zaproszenie jest skierowane między innymi do właściwych organów państw członkowskich, krajowych organizacji zajmujących się oceną ryzyka, organizacji pozarządowych, przemysłu spożywczego i konsumentów żywności,  rolników i innych producentów żywności, środowiska akademickiego oraz instytutów badawczych,  specjalistów ds. komunikacji w zakresie ryzyka i mediów, jak również innych agencji UE.

Termin zgłaszania uwag upływa 1 kwietnia 2025 r.

Celem zaplanowanych działań jest zebranie, od szerokiego grona zainteresowanych stron, uwag i opinii na temat realizacji misji i zadań przez Urząd.

 

[1] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/1381 z dnia 20 czerwca 2019 r. w sprawie przejrzystości i zrównoważonego charakteru unijnej oceny ryzyka w łańcuchu żywnościowym oraz zmieniające rozporządzenia (WE) nr 178/2002, (WE) nr 1829/2003, (WE) nr 1831/2003, (WE) nr 2065/2003, (WE) nr 1935/2004, (WE) nr 1331/2008, (WE) nr 1107/2009, (UE) 2015/2283 oraz dyrektywę 2001/18/WE

{"register":{"columns":[]}}