W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Przydatne informacje i akty prawne dotyczące GMO

Sala obrad Parlamentu UE

Skrót GMO pochodzi od pierwszych liter angielskiej nazwy Genetically Modified Organizm, czyli organizm genetycznie zmodyfikowany– organizm inny niż istota ludzka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób niezachodzący w warunkach naturalnych takich jak np. krzyżowanie lub naturalna rekombinacja. Wdrożenie technik nowoczesnej biotechnologii, do których należy inżynieria genetyczna, pozwala na przenoszenie wyselekcjonowanych genów z jednego organizmu do drugiego, również w obrębie gatunków niepowiązanych ze sobą.

Żywność genetycznie zmodyfikowana ​- żywność składająca się, zawierająca lub wyprodukowana z GMO.

Wyprodukowane z GMO – oznacza uzyskane w całości lub w części z GMO, ale niezawierające lub nieskładające się z GMO.

Traceability​ – system umożliwiający śledzenie pochodzenia produktu. Polega na określeniu sposobu przechowywania i przekazywania dokumentacji potwierdzającej obecność organizmu genetycznego w żywności lub informacji, że produkt został z organizmu genetycznie zmodyfikowanego wyprodukowany.

Przydatne linki do stron internetowych poświęconych tematyce GMO

Akty prawne dotyczące żywności genetycznie zmodyfikowanej

Przepisy prawne dotyczące GMO oraz żywności genetycznie zmodyfikowanej zostały uregulowane na poziomie Unii Europejskiej przez następujące akty prawne:

W Polsce powyższe przepisy zaczęły obowiązywać 1 maja 2004 r., czyli w dniu przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Prawo krajowe nie może uchylać postanowień rozporządzeń unijnych oraz podejmować żadnych działań, które doprowadziłyby do zmiany ich treści. Przepisy dotyczące GMO oraz żywności GM obowiązują zatem w Polsce tak samo jak w innych państwach członkowskich.

Powyższe akty prawne zostały przywołane w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

{"register":{"columns":[]}}