W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Raport o jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi za lata 2017-2019

nalewanie wody do szklanki

Sprawozdanie z badania jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi

Podstawa prawna

Zgodnie z art. 12b ust. 1 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. z 2020 r. poz. 2028, z późn. zm.), Główny Inspektor Sanitarny, w ramach sprawowanego nadzoru nad jakością wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, co 3 lata publikuje sprawozdanie z badań jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, obejmujące okres kolejnych3 lat kalendarzowych. Sprawozdanie jest wymogiem dyrektywy Rady 98/83/WE w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (art. 13 Sprawozdawczość).

Definicja wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi

Woda przeznaczona do spożycia przez ludzi to:

  1. woda w stanie pierwotnym lub po uzdatnieniu, przeznaczona do picia, przygotowywania żywności lub innych celów domowych, niezależnie od jej pochodzenia i sposobu dostarczania, tj.: z sieci dystrybucyjnej, cystern, w butelkach lub pojemnikach;
  2. woda wykorzystywana, przez przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją żywności, do wytwarzania, przetwarzania, konserwowania lub wprowadzania do obrotu produktów albo substancji przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

Wymagania dla jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi

Kwestię bezpieczeństwa zdrowotnego wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi reguluje ustawa z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków oraz wydane na jej podstawie rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. poz. 2294), które jest zgodne z dyrektywą Rady 98/83/WE z dnia 3 listopada 1998 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Jakość wody przeznaczonej do spożycia powinna odpowiadać wymaganiom określonym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Woda jest w pełni bezpieczna dla zdrowia, jeśli spełnia wymagania określone w ww. rozporządzeniu.

Zakres i formy publikowania sprawozdania

Sprawozdanie opracowane przez Głównego Inspektora Sanitarnego zawiera dane o jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi w Polsce za lata 2017-2019 i obejmuje wodociągi produkujące powyżej 1000 m3 wody na dobę lub zaopatrujące powyżej 5000 osób.

Sprawozdanie o jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi zawiera zagregowaną informację dotyczącą podstawowych danych o wodociągach (produkcja wody, liczba osób zaopatrywanych), liczbie i wykazie badanych parametrów jakości wody i ich przekroczeniach skutkujących wydaniem przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej decyzji o braku przydatności wody do spożycia. Sprawozdanie zostało sporządzone na podstawie wyników z badań monitoringowych wody do spożycia, prowadzonych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Krajowy raport za lata 2017-2019, zgodnie z wymogami Komisji Europejskiej, został zamieszczony na stronie Europejskiej Agencji Środowiska (https://cdr.eionet.europa.eu/pl/eu/dwd/envxgfq/) i odpowiada wytycznym Europejskiej Agencji Środowiska: Guidance document on reporting under the Drinking Water Directive 98/83/EC (https://rod.eionet.europa.eu/obligations/171).

Sprawozdania za lata 2005-2016

Wcześniejsze krajowe raporty podsumowujące jakość wody do spożycia w cyklach trzyletnich, dostępne są publicznie i można je pobrać ze strony internetowej Europejskiej Agencji Środowiska:

2005-2007- https://cdr.eionet.europa.eu/pl/eu/dwd/envsafa1g/

2008-2010 - https://cdr.eionet.europa.eu/pl/eu/dwd/envt0ynow/

2011-2013 - https://cdr.eionet.europa.eu/pl/eu/dwd/envvosa9g/

2014-2016 - https://cdr.eionet.europa.eu/pl/eu/dwd/envwlrzrq/

Podsumowanie raportu

Odnosząc się do krajowych danych o jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi raportowanych do Komisji Europejskiej należy przedstawić następujące:

W cyklu sprawozdawczym 2017-2019 obserwuje się, iż liczba „dużych” wodociągów stale wzrasta. Tendencja ta jest utrzymana w odniesieniu do bieżącego i poprzedniego cyklu sprawozdawczego (lata 2011-2016). Jednocześnie z danych będących w posiadaniu Głównego Inspektoratu Sanitarnego wynika, iż zmniejsza się liczba małych wodociągów, co jest zjawiskiem pozytywnym i pożądanym z punktu widzenia bezpieczeństwa zdrowotnego wody.

Wykres - liczba wodociągów raportowanych

Wodociągi raportowane, tj. produkujące średnio 1000 m3 wody na dobę lub umożliwiające zaopatrzenie w wodę ponad 5000 osób, zaopatrują około 69,5 % społeczeństwa Polski. Poziom ten w cyklu sprawozdawczym 2017-2019 wzrósł o około 1 punkt procentowy w porównaniu do poprzedniego okresu.

Wykres - odsetek ludności Polski zaopatrywany w wodę do spożycia przez wodociągi

Wodociągi w latach 2017-2019 dostarczały wodę przeznaczoną do spożycia o lepszej jakości niż w poprzednim cyklu raportowym. Liczba wodociągów raportowanych dostarczających wodę o odpowiedniej jakości w latach 2017-2019 jest wyższa niż w cyklu sprawozdawczym 2014-2016 o około 0,6 punkty procentowe.

Wykres - odsetek wodociągów dostarczających wodę o odpowiedniej jakości

Liczba osób zaopatrywanych przez „duże” wodociągi dostarczające wodę o niekwestionowanej jakości była podobna w latach 2017-2019 jak w poprzednim cyklu sprawozdawczym. Odsetek ludności zaopatrywanej przez wodociągi raportowane dostarczające wodę o odpowiedniej jakości w latach 2017-2019 wynosił około 99,9% i był wyższy o około 0,8 punkty procentowe w porównaniu z poprzednim cyklem sprawozdawczym 2014-2016.

Wykres - odsetek ludności zaopatrywanych w wodę o odpowiedniej jakości przez wodociągi

Najczęściej występujące przekroczenia parametrów jakości wody to: mangan, mętność, żelazo, pH i jon amonowy, czyli parametry tzw. wskaźnikowe, które nie stanowią zagrożenia dla zdrowia ludzi.

W porównaniu z poprzednim cyklem sprawozdawczym, w latach 2017-2019 obserwuje się spadek liczby wodociągów, w których jakość wody kwestionowano ze względu na poniższe parametry.

Parametr

2014-2016

2017-2019

mangan

11

3

mętność

4

1

żelazo

7

3

amonowy jon

3

0

bakterie grupy coli

1

1

Stan sanitarny kraju

Dane o jakości wody przeznaczonej do spożycia dostępne są również na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego w corocznych publikacjach dotyczących stanu sanitarnego kraju. W rozdziale Jakość wody przeznaczonej do spożycia, zawarte są dane statystyczne dotyczące m.in. poboru wody na potrzeby eksploatacji sieci wodociągowej, struktury wszystkich wodociągów (w tym produkujących poniżej 1000 m3 wody na dobę lub zaopatrujących mniej niż 5000 osób) oraz jakości wody w Polsce.

Stan sanitarny kraju za rok 2014 - https://www.gov.pl/attachment/d24eb786-5521-412e-9197-3b519af292d9

Stan sanitarny kraju za rok 2015 - https://www.gov.pl/attachment/63984b87-1456-48e5-92e8-cfeac2f9fc29

Stan sanitarny kraju za rok 2016 - https://www.gov.pl/attachment/727f68f3-bad1-45b0-93fe-b4d750587c05

Stan sanitarny kraju za rok 2017 - https://www.gov.pl/attachment/69dcf413-8ebc-4f7f-b7a8-5c8b0c747595

Stan sanitarny kraju za rok 2018 - https://www.gov.pl/attachment/362bcc85-aa21-44bb-bad9-c87123d9281a

Stan sanitarny kraju za rok 2019 - https://www.gov.pl/attachment/dddb2f61-cb3d-48a5-99a4-bcd359b04689

Stan sanitarny kraju za rok 2020 - https://www.gov.pl/attachment/002793c2-440d-486c-99aa-5cc7eee866ce

{"register":{"columns":[]}}