Powrót

Ryba maślana - materiały informacyjne dla konsumentów i producentów

Zdjęcie ryby maślanej plus napis

Ryba maślana to nazwa handlowa kilku gatunków ryb.

Dwie z nich – eskolar i kostropak podlegają w Unii Europejskiej specjalnym wymogom w zakresie ich sprzedaży.  Tłuszcz tych ryb zawiera estry woskowe (ok. 20% masy), które są niestrawne dla ludzi i dlatego mogą wywoływać dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Główny Inspektorat Sanitarny opracował ulotki informacyjne dla przedsiębiorców i konsumentów. Materiały te powstały we współpracy z:

  • Głównym Inspektoratem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,
  • Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego PZH - Państwowym Instytutem Badawczym oraz
  • Państwowym Instytutem Weterynaryjnym – Państwowym Instytutem Badawczym.

Z ulotek można m.in. dowiedzieć się:

  • na jakich zasadach sprzedaż tych ryb jest dozwolona;
  • jak przygotować rybę maślaną, by zminimalizować możliwe niepożądane skutki związane z jej spożyciem;
  • jakie objawy mogą wystąpić po spożyciu ryby maślanej;
  • co robić w przypadku wystąpienia dolegliwości żołądkowych po spożyciu ryby maślanej;
  • kto powinien unikać jej spożywania.

Materiały

Ulotka nt. ryby maślanej - dla producentów
GOV​_ulotka​_ryba​_maślana​_-​_dla​_producentów.pdf 0.47MB
Ulotka nt. ryby maślanej - dla konsumentów
GOV​_ulotka​_ryba​_maślana​_-​_dla​_konsumentów.pdf 0.47MB
{"register":{"columns":[]}}