Święta Bożego Narodzenia i Nowy Rok pod znakiem fali grypy - GIS o sytuacji epidemiologicznej w zakresie infekcji sezonowych
22.12.2025
Aktualna sytuacja epidemiologiczna w zakresie infekcji sezonowych oraz bezpieczna żywność na święta były tematami briefingu prasowego Głównego Inspektora Sanitarnego, który odbył się 22 grudnia 2025 r.
Wysoka aktywność wirusów odpowiedzialnych za infekcje sezonowe.
W całym regionie europejskim odnotowujemy rosnącą aktywność wirusów odpowiedzialnych za infekcje układu oddechowego, w tym grypy. Liczba pacjentów zgłaszających się do podstawowej opieki zdrowotnej z objawami chorób układu oddechowego wzrosła w blisko połowie krajów raportujących z naszego regionu. Podobna sytuacja dotyczy również Polski. Obecnie największą aktywność wykazuje wirus grypy oraz SARS-CoV-2.
Ważną cechą tegorocznego sezonu grypowego jest pojawienie się nowego wariantu grypy A (H3N2) – określonego jako wariant K. Nowy wariant wirusa grypy nie wykazuje szczególnej zjadliwości, ale ponieważ jest nowym mutantem to w populacji nie ma pamięci immunologicznej, zatem wiele osób po kontakcie zachoruje. Szczepionka przygotowana na sezon 2025/2026 jest skuteczna, wobec tego wariantu – podkreśla Główny Inspektor Sanitarny dr Paweł Grzesiowski.
W tej chwili na podstawie danych, które udostępniamy publicznie od września tego roku w systemie CEZ, obserwuje się utrwalony trend wzrostowy zachorowań na grypę, sięgający obecnie 80 przypadków na 100 tys. mieszkańców, z największą zachorowalnością na poziomie 360 przypadków na 100 tys. w grupach dzieci do 14 lat. W kolejnych tygodniach liczba zachorowań może szybko narastać, osiągając szczyt na przełomie stycznia i lutego.
Zalecenia GIS przed nadchodzącym szczytowym okresem zachorowań:
Szczepienia
Obecnie można i warto jeszcze się zaszczepić. Szczepienia tegorocznym preparatem są skuteczne przeciw nowemu wariantowi grypy K. Szczepienie są dostępne i zalecane szczególnie dzieciom do 14 roku życia, kobietom w ciąży oraz osobom po 50. roku życia. Chronią przed ciężkim przebiegiem choroby i hospitalizacją, łagodzą przebieg choroby i zmniejszają ryzyko rozwoju powikłań grypy - przypomina dr Paweł Grzesiowski.
Zaleca się szerokie zastosowanie niefarmakologicznych sposobów przerywania transmisji wirusa.
- Higiena rąk,
- Higiena kaszlu,
- Maski fp2 w placówkach medycznych oraz opieki długoterminowej,
- Dystans społeczny,
- Zmniejszenie mobilności i udziału osób z grup ryzyka w zgromadzeniach,
- Wprowadzanie pracy zdalnej w większym zakresie.
Typowe objawy grypy
Charakterystycznymi objawami grypy są: gorączka, bóle mięśniowe, osłabienie i kaszel. Należy zwrócić szczególną uwagę na objawy niepokojące – zaburzenia świadomości, zaburzenia oddychania czy problemy z układem krążenia. Potrzebny jest wówczas szybki kontakt z lekarzem. Przy łagodnym przebiegu infekcji można skorzystać z dostępnych na rynku szybkich testów antygenowych do samodzielnego wykonania w domu. Test może wykonać także lekarz POZ. W przypadku potwierdzenia grypy, lekarz oceni potrzebę szybkiego włączenia leku przeciwgrypowego dostępnego na receptę. Chorym zalecana jest samoizolacja domowa przez 5-7 dni.
Tegoroczny sezon grypowy może być szczególnie trudny ze względu na pojawienie się nowego podtypu K wirusa grypy. Z tygodnia na tydzień liczba chorych się podwaja. Spodziewane jest większe obciążenie placówek medycznych POZ oraz Szpitalnych Oddziałów Ratunkowych.
Pozostałe wirusy oddechowe monitorowane w systemie CEZ.
Poza dominującym aktualnie wirusem grypy, obserwowana jest w polskiej populacji niska, ale wzrastająca aktywność wirusa RSV oraz malejąca, jednakże nadal utrzymująca się na średnim poziomie aktywność wirusa SARS-CoV2.
Państwowa Inspekcja Sanitarna zaleca placówkom ochrony zdrowia:
- organizację punktów/stref przyjęć wydzielonych dla pacjentów z objawami infekcji,
- szerokie testowanie szybkimi testami,
- zapewnienie izolacji kropelkowo-powietrznej,
- wprowadzenie masek ochronnych dla pacjentów i personelu,
- zabezpieczenie dostępności leków przeciwgrypowych,
- szczepienia personelu medycznego i pomocniczego.
Zimowy sezon infekcji wirusowych zbiega się z czasem świątecznym. Spotkania rodzinne przy świątecznym stole w sposób naturalny będą sprzyjały transmisji infekcji wirusowych, zatem warto stosować jak najszerzej, niefarmakologiczne sposoby przerwania transmisji wirusa.
Spokojne święta to bezpieczna żywność.
Święta Bożego Narodzenia to wspólne spotkania przy świątecznym stole obfitującym w tradycyjne potrawy. Dlatego kolejnym tematem poruszonym podczas spotkania prasowego było bezpieczeństwo żywności, którą przygotowujemy i podajemy naszym bliskim w tym okresie.
Chcemy przypomnieć najważniejsze zasady bezpiecznego przygotowywania żywności, które pomogą uniknąć zatruć i zakażeń pokarmowych związanych ze źle przygotowanymi potrawami - podkreśliła dr n. o zdr. Izabela Kucharska, zastępczyni Głównego Inspektora Sanitarnego.
Żeby świąteczne spotkanie nie zakończyło się dla nas zatruciem pokarmowym pamiętajmy o podstawowych zasadach, takich jak:
- Żywność raz zamrażana, nie może być zamrożona ponownie.
- Higiena nie tylko rąk, ale blatów roboczych i narzędzi kuchennych.
- Dokładne gotowanie (żywność taką jak np. zupy należy doprowadzać do wrzenia, tak aby zyskać pewność, że osiągnęła temperaturę minimum 70° C; co do mięsa, należy mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste i nie są różowe; odgrzewaną żywność przed spożyciem należy podgrzewać do temp. powyżej 70°C.)
- Niepozostawianie ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez czas dłuższy niż dwie godziny.
- Wyrzucenie żywności nadpsutej, z oznakami pleśni.
- Oddzielanie żywność surowej od ugotowanej. Przechowywanie żywności surowej w lodówce, w oddzielnych pojemnikach.
Więcej o bezpiecznym przygotowaniu nie tylko świątecznych posiłków piszemy na stronach GIS i w naszych mediach społecznościowych.
Relacja z briefingu prasowego dostępna jest na kanale You Tube GIS.