W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

System powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej (SPOŻ)

Logotypy projektu: System powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej (SPOŻ)

O projekcie

Nazwa projektu: System powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej (SPOŻ)

Projekt POPC.02.01.00-00-0119/19 w ramach Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa na lata 2014-2020.

Oś priorytetowa II: „E-administracja i otwarty rząd”

Działanie 2.1 „Wysoka dostępność i jakość e-usług publicznych”

 

Beneficjent: Główny Inspektorat Sanitarny

Partner: Kancelaria Prezesa Rady Ministrów (do 30 czerwca 2022 r.)

Termin rozpoczęcia realizacji Projektu: 15 lipca 2020 r.

Termin zakończenia realizacji Projektu: 31 grudnia 2023 r.

Całkowita wartość realizacji Projektu: 12 650 770,08 zł

Źródła finansowania:

  • Środki Unii Europejskiej: Program Operacyjny Polska Cyfrowa – 10 706 346,71 PLN, (dofinansowanie 84,63%);
  • Budżet państwa: 1 944 423,37 PLN (15,37%).

Cel

  • Udostępnienie ustandaryzowanych procedur analizy powiadomień.
  • Optymalizacja czasu weryfikacji powiadomień.
  • Udostępnienie dojrzałych narzędzi do elektronicznej komunikacji pomiędzy interesariuszami procesu.
  • Możliwość efektywnego wyszukiwania informacji oraz monitorowanie procesu wprowadzania żywności objętej obowiązkiem powiadamiania na rynek. Obowiązek złożenia powiadomienia o pierwszym wprowadzeniu do obrotu żywności objętej obowiązkiem powiadamiania- wynika z art. 29 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021, z późn. zm.).

Korzyści

  • Usprawnienie procesu składania powiadomień, o których mowa w art. 29 ust. 1 ustawy,
  • Automatyzacja weryfikacji formalno-prawnej powiadomienia.
  • Skrócenie czasu weryfikacji merytorycznej powiadomień.
  • Usprawnienie wymiany informacji pomiędzy organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
  • Zmniejszenie ryzyka wprowadzenia do obrotu produktu niespełniającego wymagań prawa żywnościowego i związanych z tym konsekwencji.
  • Ułatwienie działalności eksportowej, usprawnienie wymiany informacji z organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorującymi przedsiębiorcę.
  • Wyeliminowanie ryzyka związanego z naruszeniem przepisów prawa żywnościowego przez przedsiębiorców przy wprowadzaniu produktów do obrotu.
{"register":{"columns":[]}}