Złożyliśmy wniosek o wpisanie Wigilii na Listę UNESCO
11.04.2025
Polska, Litwa i Ukraina złożyły wspólny wniosek o wpisanie obchodów wigilii Bożego Narodzenia na Listę Reprezentatywną Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości. Wspólne prace, nad przygotowaniem wniosku, koordynowane przez stronę litewską, trwały od początku 2024 roku.
Każdy przykład niematerialnego dziedzictwa kulturowego, przed wpisaniem na światową Listę UNESCO, musi najpierw trafić na Krajową listę dziedzictwa lub do Krajowego rejestru dobrych praktyk w ochronie niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Obchody wigilii Bożego Narodzenia w Polsce zostały wpisane na Krajową listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego 15 stycznia 2025 r.
Tradycja Wigilii
Wigilia Bożego Narodzenia to uroczystość rodzinna obchodzona 24 grudnia. W Polsce, Litwie i Ukrainie zachowała ona szczególne cechy, zwyczaje, symbolikę i potrawy.
Tradycja obchodów Wigilii łączy w sobie warstwy wielokulturowe, zarówno przedchrześcijańskie, związane z obchodami przesilenia zimowego, jak i chrześcijańskie – bizantyjskie, katolickie, greckokatolickie i protestanckie. Centralnym punktem tej tradycji jest kolacja wigilijna, którą podaje się na stole przykrytym białym lub świątecznym obrusem. Pod obrusem, na talerzu lub w małym koszyczku na stole kładzie się warstwę siana, na której układa się opłatki. W Ukrainie na wsi zachował się zwyczaj przynoszenia do domu Diducha, czyli małego snopka zboża i umieszczenia go blisko stołu wigilijnego. Zwyczaj ten istniał także w polskiej kulturze ludowej. Snopek zboża symbolizuje związek z przodkami rodziny i duszami zmarłych. Także pozostawione przy stole puste miejsce dla niespodziewanego gościa jest wyrazem pamięci o tych, którzy odeszli. W wieli rodzinach w Ukrainie i Litwie po wieczerzy wigilijnej stawia się na oknie talerzyk z jedzeniem dla dusz zmarłych.
Niektóre potrawy wigilijne są wspólne dla wszystkich trzech krajów: kutia/kūčia/кутя, kisiel/kisielius/kисіль, barszcz/barščiai/борщ, potrawy z karpia i śledzia lub grzyby. Inne potrawy różnią się w zależności od regionu i przynależności kulturowej i religijnej rodziny. W Litwie kolacja wigilijna często obejmuje kisiel żurawinowy, napój z maku (aguonpienis) i tradycyjne małe kruche ciasteczka z makiem (kūčiukai). W Polsce są to najczęściej zupa grzybowa, pierogi z kapustą i grzybami, makowiec i karp.
Kulturowe znaczenia obchodów wigilijnych związane są z symboliką przemiany (narodziny Chrystusa, koniec adwentu, przesilenie zimowe), życzeniami lepszej przyszłości i wróżbami. Podczas Wigilii niektóre społeczności lub rodziny śpiewają tradycyjne religijne lub ludowe pieśni bożonarodzeniowe – kolędy i pastorałki. Rodzinne rozmowy przy wigilijnym stole tworzą szczególną atmosferę spokoju, kontemplacji, pojednania, przebaczenia i refleksji nad najważniejszymi wydarzeniami minionego roku.
Tego wieczoru pamięta się też o najbliższych człowiekowi zwierzętach. Na wsiach w Polsce i Ukrainie wieczorem daje się zwierzętom gospodarskim kolorowe opłatki, aby zapewnić im zdrowie w nadchodzącym roku. Po zakończeniu wieczerzy wigilijnej katolickie rodziny w Polsce i Litwie udają się wspólnie do kościoła na uroczystą mszę zwaną pasterką lub bernelių mišios.
Dowiedz się więcej:
» Nowy wpis na Krajowej liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego
» Krajowa Lista Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego niematerialne.nid.pl/krajowa-lista-niematerialnego-dziedzictwa-kulturowego
» Krajowy rejestr dobrych praktyk w ochronie niematerialnego dziedzictwa kulturowego niematerialne.nid.pl/niematerialne-dziedzictwo-kulturowe/krajowy-rejestr-dobrych-praktyk