Oddział Higieny Pracy
Ochrona zdrowia pracujących przed niekorzystnym wpływem szkodliwości i uciążliwości środowiska pracy prowadzona jest przez sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego, a w szczególności:
Przeprowadzanie ocen występowania fizycznych, chemicznych i biologicznych czynników szkodliwych dla zdrowia występujących w środowisku pracy, które są realizowane poprzez:
- przeprowadzanie kontroli przestrzegania prawa w zakresie tworzenia bezpiecznych i higienicznych warunków pracy w wyniku narażenia na czynniki rakotwórcze,
- przeprowadzanie kontroli przestrzegania prawa związanego z tworzeniem bezpiecznych i higienicznych warunków pracy w wyniku narażenia na czynniki biologiczne,
- przeprowadzanie kontroli w zakresie przestrzegania prawa związanego z tworzeniem bezpiecznych i higienicznych warunków pracy w wyniku narażenia na czynniki fizyczne,
- przeprowadzanie kontroli w zakresie przestrzegania prawa związanego z tworzeniem bezpiecznych i higienicznych warunków pracy w wyniku narażenia na czynniki chemiczne i pyły,
- przeprowadzanie kontroli w zakresie przestrzegania prawa związanego z tworzeniem bezpiecznych i higienicznych warunków pracy przy dystrybucji, magazynowaniu i stosowaniu środków ochrony roślin i nawozów mineralnych,
- przeprowadzanie kontroli poprzez sprawowanie bieżącego nadzoru nad warunkami higienicznymi i zdrowotnymi w zakładach pracy zatrudniających młodocianych,
- przeprowadzanie kontroli stanu sanitarno-higienicznego pomieszczeń pracy i zaplecza socjalnego,
- prowadzenie postępowań administracyjno-egzekucyjnych w związku ze sprawowaniem bieżącego nadzoru sanitarnego.
Postępowanie w sprawach chorób zawodowych:
- wykonywanie czynności kontrolnych w zakresie oceny narażenia zawodowego w związku z podejrzeniem choroby zawodowej,
- prowadzenie postępowań administracyjnych w sprawie chorób zawodowych.
AZBEST. Zagorożenie dla Ciebie, Twoich najbliższych i otoczenia
W naszym kraju od 2002 roku realizowany jest "Program usuwania azbestu i wyrobów zawierajacych azbest stosowanych na terytorium Polski, który został zaktualizowany przez Radę Ministrów w 2009 roku. Program ma na celu minimalizacje negatywnych skutków zdrowotnych spowodowanych obecnoscia azbestu na terytorium kraju poprzez stopniowe usuniecie unieszkodliwienie wszystkich wyrobów zawierających azbest do 2032 roku.
Zadaniem Programu jest także upowszechnianie wiedzy dotyczącej szkodliwośc azbestu oraz procedur bezpiecznego postepowania przy użytkowaniu oraz usuwaniu wyrobów zawierających ten surowiec.
Zadbaj o bezpieczeństwo swoje i bliskich. Spójrz na etykietę.
W dniu 1 czerwca 2015 r. w całej Unii Europejskiej zaczęły obowiązywać nowe oznakowania chemikaliów, w tym także produktów chemii gospodarczej, dostępnych w sklepach dla indywidualnych konsumentów. Abu zwrócić uwagę na niebezpieczeństwa związane ze stosowaniem chemikaliów Biuro uruchamia społeczną kampanię informacyjną "Zadbaj o bezpieczeństwo swoje i bliskich. Spójrz na etykietę". Piktogramy znajdujące się na etykietach wskazują zagrożenia fizyczne, dla środowiska a przede wszystkim dla zdrowia człowieka. Warto wiedzieć co oznaczają i jakie niebezpieczeństwo grozi w przypadku nieprawidłowego stosowania produktów chemicznych.
Komunikaty Międzyresortowej Komisji do spraw Najwyższych Dopuszczalnych Stężeń i Natężeń Czynników Szkodliwych dla Zdrowia w Środowisku Pracy
Międzyresortowa Komisja ds. Najwyższych Dopuszczalnych Stężeń i Natężeń Czynników Szkodliwych dla Zdrowia w Środowisku Pracy na 91-szym posiedzeniu ogłosiła dwa komunikaty tj. V i VI. Dotyczą wartości dopuszczalnych ustalonych w UE lub znajdujących się w projektach dyrektyw. Tym samym Komisja zwraca uwagę przedsiębiorców, pracowników, laboratoriów badań środowiskowych oraz organów kontroli na wiążące wartości dopuszczalnych poziomów narażenia zawodowego (o działaniu rakotwórczym lub mutagennym).
Kampania prewencyjno-kontrolna pt. „Dobry przepis na bezpieczeństwo” skierowana do branży przetwórstwa mięsnego
Kampania „Dobry przepis na bezpieczeństwo” obejmuje zarówno działania medialne, jak i program prewencyjno-kontrolny. Ma na celu doprowadzenie do zmniejszenia zagrożeń w masarniach i ubojniach, wpłynięcie na przestrzeganie przepisów prawa pracy, w szczególności bezpieczeństwa i higieny pracy.
Skalę zagrożeń w branży pokazują wyniki kontroli przeprowadzonych w przedsiębiorstwach w zakresie badania okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy. W latach 2013-2017 w zakładach przetwórstwa mięsnego 235 osób zostało poszkodowanych w wypadkach, w tym 12 poniosło śmierć, a 65 odniosło ciężkie obrażenia ciała.
Materiały
Bezpieczeństwo chemikaliów, a twoja firmaBezpieczeństwo_chemikaliów,_a_twoja_firma.pdf 0.80MB Pyły Drewna - wytyczne dla pracodawców, pracowników i służb związanych z bezpieczeństwen i higieną pracy.
Pyły_drewna.pdf 1.83MB Wełna Mineralna - Zagrożenia dla użytkowników, stan prawny i zasady bezpiecznego postępowania.
Wełna_mineralna.pdf 6.41MB Dopuszczalne stężenie w materiale biologicznym
Dopuszczalne_stężenie_w_materiale_biologicznym.pdf 2.25MB Ulotka Centrum Doradczo-Konsultacyjne ds. Czynników Chemicznych i Biologicznych.
Ulotka_Centrum_Doradczo_Konsultacyjne.pdf 1.05MB