W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie sera z powodu podejrzenia obecności Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC)

07.02.2025

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności

Zagrożenie:

Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o prowadzonym przez producenta wycofaniu sera MORBIER AOP ze względu na podejrzenie obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC).

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: Ser MORBIER AOP

Numer partii: wszystkie numery partii o poniższych datach minimalnej trwałości

Daty minimalnej trwałości: 29.03.2025; 22.03.2025; 15.03.2025; 08.03.2025; 22.02.2025; 08.02.2025; 30.01.2025; 23.01.2025; 09.01.2025

Producent: Perrin-Vermot Z-A de Cleron, 25330 France

Kraj pochodzenia: Francja

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu z obrotu prowadzony przez producenta i dystrybutorów.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu z partii objętych komunikatem.

W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}