W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Atesty na grzyby świeże

17.09.2025

Jak uzyskać atest na grzyby? W Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wejherowie istnieje możliwość uzyskania atestów na grzyby świeże. Ponadto, osoby zbierające grzyby we własnym zakresie mają możliwość bezpłatnie skonsultować grzyby świeże - dla własnego bezpieczeństwa.

Atest na grzyby świeże

Porady dotyczące grzybów świeżych udzielane są od poniedziałku do piątku w godzinach od 8:00 do 9:00 w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wejherowie, ul. Obrońców Helu 3, piętro I, pok. 205 i pok. 202 lub po uprzednim umówieniu telefonicznym pod numerem (58) 677-79-01.

  1. Oceniamy tylko grzyby świeże na podstawie cech zewnętrznych, ocenie podlega cały owocnik (kapelusz, trzon).
  2. Do oceny przynosimy grzyby świeże, nieuszkodzone, najpóźniej do 48 godzin od zbioru, jeśli są przechowywane w temperaturze do 10°C.
  3. Oceniamy grzyby w postaci całych, dobrze wykształconych owocników (zbyt młode mogą nie mieć wykształconych wszystkich cech charakterystycznych dla danego gatunku).
  4. Nie oceniamy grzybów przetworzonych.

 

        Zgodnie z § 4 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2020 r. poz. 1048, ze zm.). „Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi końcowemu:

1) wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach;

2) pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże lub atestu na grzyby suszone

Pamiętaj!

Zbieraj grzyby, co do których masz całkowitą pewność. Jeżeli masz wątpliwości, nie ryzykuj, przynieś grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni, czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.

Zatrucia grzybami

Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów.

Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.

Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:

  • nudności,
  • wymioty,
  • ból brzucha i głowy,
  • podwyższona temperatura ciała.

Przy zatruciu grzybami objawy mogą być podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego.

Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn
w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.

{"register":{"columns":[]}}