W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zasady eksportu żywności pochodzenia niezwierzęcego do Wielkiej Brytanii

27.05.2025

cover-pudła-1140x520

W związku z wystąpieniem Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej po zakończeniu okresu przejściowego, tj. od 1 stycznia 2021 r., zasady handlowe pomiędzy Polską a Wielką Brytanią są takie same jak z innymi krajami trzecimi. Zarówno importerzy, jak i eksporterzy muszą przestrzegać wymagań określonych w obowiązujących przepisach.

Informacje dotyczące zagadnień brexitu i zakończenia okresu przejściowego w relacjach z Wielką Brytanią 

Za ustalenia dotyczące wymagań przy eksporcie do Wielkiej Brytanii odpowiada brytyjski urząd DEFRA (ang. Department for Environment, Food & Rural Affairs). Informacje w tym zakresie znajdują się w oficjalnych komunikatach DEFRA na stronie internetowej.

Informacje ogólne dot. eksportu

Wymagania dotyczące przywozu towarów do Wielkiej Brytanii, w tym środków spożywczych, znajdują się w dokumencie pt. Border Target Operating Model (BTOM), który wyznacza nowe podejście do kontroli bezpieczeństwa oraz kontroli sanitarnej i fitosanitarnej na granicy. W dokumencie określone zostały terminy na wprowadzenie określonych wymagań.

Dokument BTOM 

Aktualne informacje na ten temat procedur importowych przy przywozie do Wielkiej Brytanii 

Opłaty za graniczne kontrole sanitarne przy przywozie do Wielkiej Brytanii

Szczegółowe informacje 

Kategorie ryzyka w dokumencie BTOM:

  • Żywność niskiego ryzyka
  • Żywność średniego ryzyka
  • Żywność wysokiego ryzyka

Informacje oraz wytyczne dotyczące kategorii ryzyka dla poszczególnych produktów 

Kategorie ryzyka dla poszczególnych grup żywności mogą podlegać zmianom.

Ryzyko niskie:

  • dla przesyłek nie jest wymagane świadectwo zdrowia,
  • do przesyłek należy dołączyć dokument handlowy od dostawcy,
  • przesyłki nie są poddawane rutynowej kontroli dokumentacji, kontroli identyfikacyjnej ani kontroli bezpośredniej,
  • kontrole mogą być przeprowadzane w przypadku, gdy pojawią się dodatkowe okoliczności wskazujące na szczególne ryzyko.

Ryzyko średnie:

  • przesyłki muszą posiadać świadectwo zdrowia wydane przez właściwy organ w kraju, z którego pochodzi towar,
  • przesyłki mogą podlegać kontroli dokumentacji, kontroli identyfikacyjnej i kontroli bezpośredniej.

Ryzyko wysokie:

  • przesyłki muszą posiadać świadectwo zdrowia wydane przez właściwy organ w kraju, z którego pochodzi towar,
  • większość przesyłek podlega kontroli dokumentacji, kontroli identyfikacyjnej i kontroli bezpośredniej.

Większość przesyłek zwierząt, produktów pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodzenia niezwierzęcego wysokiego ryzyka może być wprowadzonych do Wielkiej Brytanii przez punkt wejścia będący punktem kontroli granicznej (BCP -  Border Control Post), który jest wyznaczony do kontroli danego towaru. Informacje o punktach kontroli wyznaczonych BCP.

Eksport produktów pochodzenia zwierzęcego do Wielkiej Brytanii

Szczegółowe wymagania przy eksporcie zostały określone dla produktów pochodzenia zwierzęcego i produktów złożonych (zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego). Informacje w tym zakresie znajdują się na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii.

Informacje na temat eksportu żywności złożonej (zawierającej produkty pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego)

Rejestracja w systemie IPAFFS

W przypadku eksportu do Wielkiej Brytanii każdą przesyłkę bez względu na kategorię ryzyka należy zarejestrować w systemie IPAFFS w celu wcześniejszego powiadomienia (pre-notyfikacji) organów przed przybyciem towarów do Wielkiej Brytanii przez brytyjskiego importera. Powiadomienia dokonuje się na dokumencie CHED co najmniej jeden dzień roboczy przed planowanym przybyciem przesyłki do BCP. Import of products, animals, food and feed system (IPAFFS)

Eksport żywności pochodzenia niezwierzęcego

Wymagania w tym zakresie dotyczą jedynie produktów pochodzenia niezwierzęcego tzw. wysokiego ryzyka (HRFNAO), objętych w Unii Europejskiej przepisami rozporządzeń unijnych, o których mowa poniżej. Szczegółowe informacje na ten temat można znaleźć na brytyjskiej rządowej stronie internetowej oraz na stronie Food Standard Agency.

Dla pozostałych produktów pochodzenia roślinnego ryzyko określono jako niskie i nie zostały dla nich obecnie wprowadzone wymagania eksportowe.

Ważne!

Jeżeli produkt pochodzenia niezwierzęcego tzw. wysokiego ryzyka HRFNAO został przetworzony w UE, wtedy staje się produktem unijnym.

Przesyłkom produktów pochodzenia niezwierzęcego tzw. wysokiego ryzyka (HRFNAO) musi towarzyszyć świadectwo zdrowia według określonego wzoru oraz dla większości produktów wyniki badań laboratoryjnych próbek produktów przeprowadzonych przed wywozem do Wielkiej Brytanii.

Świadectwo zdrowia jest ważne nie dłużej niż cztery miesiące od daty wystawienia, ale nie dłużej niż sześć miesięcy od daty otrzymanych wyników badań laboratoryjnych.

Strona brytyjska będzie akceptować wyniki badań wykonywane przez laboratoria akredytowane i wyznaczone przez organy nadzoru. W związku z tym próbki produktów do badań laboratoryjnych będą pobierane przez próbkobiorcę wyznaczonego przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz przesyłanie przez organ do laboratoriom urzędowego.

Pierwszą część świadectwa najczęściej wypełnia eksporter. W sprawie wypełnienia i podpisania świadectwa w części dla organu urzędowej kontroli należy się zwracać do terenowo właściwych organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej (powiatowych lub granicznych stacji sanitarno-epidemiologicznych).

Wykaz stacji oraz dane kontaktowe znajdują się na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Świadectwa zdrowia, które są wymagane przy eksporcie do Wielkiej Brytanii.

Instrukcja wypełniania eksportowych świadectw zdrowia.

Produkty z rozporządzenia (UE) 2019/1793 (ze zmianami)

  • dotyczy różnych produktów pochodzenia niezwierzęcego z różnych państw trzecich

Produktom zamieszczonym w załączniku II do rozporządzenia muszą towarzyszyć świadectwo zdrowia oraz wyniki badań laboratoryjnych próbek pobranych w kierunku wskazanym w załączniku do ww. rozporządzenia.

Wzór wymaganego świadectwa.

Dokument pod nazwą: Dokument FAQ opracowany przez Food Standard Agency zawierający pytania i odpowiedzi dotyczące w zasymilowanego przez stronę brytyjską rozporządzenia (UE) 2019/1793 do pobrania na dole storny w materiałyach

Szczegółowe informacje na temat produktów wysokiego ryzyka, kraju pochodzenia i częstotliwości kontroli można znaleźć w zasymilowanym przez stronę brytyjską rozporządzeniu (UE) 2019/1793

Herbata z Chin:

Od dnia 18 grudnia 2024 r. wymóg dołączania do każdej przesyłki świadectwa zdrowia dotyczy również herbaty pochodzącej z Chin. Dodatkowo przesyłce muszą towarzyszyć wyniki badań laboratoryjnych w kierunku pozostałości pestycydów.

Wyjaśnienia Food Standard Agency na temat wprowadzonych zmian przy imporcie herbaty z Chin znajdują się tutaj.

Dokument pod nazwą: Wyjaśnienia FSA nt. wprowadzonych zmian przy imporcie herbaty z Chin do pobrania na dole storny w materiałyach

Produkty z rozporządzenia (UE) 2020/1158 (ze zmianą)

  • dotyczy grzybów dziko rosnących, dzikich owoców jagodowych i niektórych produktów złożonych (np. mieszanki orzechów i owoców suszonych, dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe) z państw wymienionych w załączniku I do rozporządzenia

Produktom zamieszczonym w załączniku II do rozporządzenia muszą towarzyszyć świadectwo zdrowia oraz wyniki badań laboratoryjnych próbek pobranych w kierunku skażenia promieniotwórczego cezem-137.

Wzór wymaganego świadectwa

Produkty z rozporządzenia (UE) 284/2011

  • dotyczy przyborów kuchennych z tworzyw poliamidowych i przyborów kuchennych z tworzyw melaminowych z Chin i Hongkongu

Produktom do muszą towarzyszyć świadectwo zdrowia oraz wyniki badań laboratoryjnych próbek przyborów kuchennych z tworzyw poliamidowych w kierunku zawartości pierwszorzędowych amin aromatycznych, a próbek przyborów kuchennych z tworzyw melaminowych w kierunku zawartości formaldehydu.

Wzór wymaganego świadectwa.

Produkty z decyzji (UE) 2011/884 (ze zmianą)

  • dotyczy ryżu i produktów z ryżu z Chin

Produktom zamieszczonym w załączniku I do rozporządzenia muszą towarzyszyć świadectwo zdrowia oraz wyniki badań laboratoryjnych próbek pobranych w kierunku obecności niedozwolonego genetycznie zmodyfikowanego ryżu.

Wzór wymaganego świadectwa

Produkty z rozporządzenia (UE) 2015/949 (ze zmianami)

  • dotyczy pszenicy i mąki pszennej z Kanady oraz orzeszków ziemnych i migdałów ze Stanów Zjednoczonych

Produktom zamieszczonym w załączniku I do rozporządzenia muszą towarzyszyć świadectwo zdrowia oraz wyniki badań laboratoryjnych – w przypadku pszenicy i mąki pszennej pobranych w kierunku zawartości ochratoksyny A, a w przypadku orzeszków ziemnych i migdałów pobranych w kierunku zawartości aflatoksyn.

Wzór wymaganego świadectwa.

Produkty z rozporządzenia (UE) 2022/2292 (ze zmianami)

  • dotyczy kiełków i nasion przeznaczonych do produkcji kiełków

Produktom musi towarzyszyć świadectwo zdrowia potwierdzające określone warunki produkcji oraz spełnianie obowiązujących wymagań.

Wzór wymaganego świadectwa.

Eksport owoców i warzyw do Wielkiej Brytanii

Kategoria ryzyka dla owoców i warzyw sprowadzanych z UE została tymczasowo obniżona ze średniego do niskiego z uwagi na konieczność zminimalizowania zakłóceń w wymianie handlowej. W sprawie ewentualnej zmiany kategorii ryzyka strona brytyjska ma informować z przynajmniej 3 miesięcznym wyprzedzeniem.

Produkty pochodzenia zwierzęcego i żywność złożona (zawierająca produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego) eksportowane do Wielkiej Brytanii przez podmioty pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej

Dla produktów tych wymagany jest certyfikat zdrowia podpisany przez urzędowego lekarza weterynarii. W związku z tym organy Inspekcji Weterynaryjnej (IW) wystawiają na potrzeby eksportu odpowiednie certyfikaty na podstawie przedłożonych przez eksportera dokumentów.

Organ IW może także żądać od eksportera przedstawienia dokumentu wystawionego przez organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej (PIS) w zakresie dotyczącym nadzoru nad danym eksporterem, który złożył wniosek o wystawienie certyfikatu.

W takim przypadku podmiot powinien ustalić z organem IW, który ma wydać finalny certyfikat eksportowy, jakie informacje powinien zawierać dokument wystawiony przez organ PIS.

Organy PIS wydają zaświadczenia potwierdzające kwestie wynikające ze sprawowanego nadzoru nad podmiotem tzn. dotyczące spełniania przez podmiot wymagań higienicznych wynikających z rozporządzenia (WE) nr 852/2004, w tym wdrożonej procedury wewnętrznej opartej na zasadach systemu HACCP, zapewnienia wymaganych dla danego rodzaju produktów warunków przechowywania oraz spełniania wymagań higienicznych przez środek transportu żywności, którym będzie przewożona dana przesyłka.

Dodatkowo eksporter powinien złożyć do organu PIS oświadczenie wskazujące, jakie towary są objęte daną przesyłką (wyliczone enumeratywnie z podaniem ilości). Organ PIS w wydawanym zaświadczeniu potwierdza listę towarów przeznaczonych na eksport.

Organy PIS nie są obecne przy załadunku towaru przeznaczonego na eksport do Wielkiej Brytanii, a także nie nakładają plomb na środki transportu (kontenery lub pojemniki) przeznaczone do przewozu eksportowanych produktów.

Przydatne informacje:

1. Spotkanie online organizowane przez DEFRA ws. wymiany handlowej z UK.
2. Kategorie ryzyka dla żywności – tutaj znajduje się lista z kodami towarów.

Dokument pod nazwą: BTOM risk-categories-list-by-commodity-code-25-03-2024 do pobrania na dole storny w materiałyach

 

Materiały

BTOM​_risk-categories-list-by-commodity-code-25-03-2024
BTOM​_risk-categories-list-by-commodity-code-25-03-2024.xlsx 0.36MB
FAQ przygotowane przez FSA ws. zmian w rozporządzeniu 2019​_1793 (1)
FAQ​_przygotowane​_przez​_FSA​_ws​_zmian​_w​_rozporządzeniu​_2019​_1793.pdf 0.15MB
Wyjaśnienia FSA nt. wprowadzonych zmian przy imporcie herbaty z Chin
Wyjaśnienia​_FSA​_nt​_wprowadzonych​_zmian​_przy​_imporcie​_herbaty​_z​_Chin.pdf 0.10MB
{"register":{"columns":[]}}