W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Meldunek z przebiegu wypoczynku letniego dzieci i młodzieży na terenie województwa warmińsko-mazurskiego w okresie 02.08 - 08.08.2025 r.

11.08.2025

napis "komunikat" na niebieskim tle

I. Z zakresu higieny dzieci i młodzieży

1.

Liczba funkcjonujących turnusów

379

2.

Liczba uczestników skontrolowanych turnusów

5961

3.

Liczba kontroli przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną

106

4.

Wypoczynek niezgłoszony do Kuratorium Oświaty, tzw. dziki

0

5

Niewłaściwy stan sanitarny stwierdzono

0

6.

Liczba nałożonych mandatów karnych (suma)                                                    

0

7.

Liczba wniosków do Kuratorium Oświaty o unieruchomienie

0

8.

Wypoczynek zorganizowany w sposób wzorowy  

0

9.

Inne ważne informacje

 

 

 

  • Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach współpracy z przedstawicielami instytucji zainteresowanych zapewnieniem bezpiecznego wypoczynku dzieciom i młodzieży przeprowadzili 4 wspólne kontrole turnusów wypoczynku z przedstawicielami policji.
     
  • Podczas przeprowadzania części kontroli turnusów wypoczynkowych przez pracowników pionu Higieny Dzieci i Młodzieży jednocześnie działania w swoim zakresie prowadziły także inne działy Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia, Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna, Higiena Komunalna).
  • Pracownicy Higieny Dzieci i Młodzieży wspierają działania edukacyjne Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej mające na celu podniesienie wiedzy z zakresu zapobiegania zagrożeniom związanym z wypoczynkiem letnim poprzez dystrybucję materiałów edukacyjnych na turnusach wypoczynku, przeprowadzanie instruktaży skierowanych do kadry i uczestników turnusów oraz prowadzenie działań informacyjno-edukacyjnych.

 

 

II.           Z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia

 

1.

Liczba stołówek ogółem wg ewidencji

224

2.

Liczba skontrolowanych stołówek

26

3.

Liczba przeprowadzonych kontroli

26

4.

Liczba stołówek, w których odnotowano nieprawidłowości

 1

 

W 1 obiekcie całorocznie świadczącym usługi hotelarskie (w powiecie iławskim) stwierdzono nieprawidłowości:

-niewłaściwy stan sanitarno-porządkowy i techniczno-sanitarny pomieszczeń i wyposażenia;

-niewłaściwe przechowywanie środków spożywczych, środki spożywcze narażone na zanieczyszczenia;

-przechowywanie żywności bez segregacji asortymentowej;

-brak identyfikowalności zamrożonych środków spożywczych;

-wykorzystywanie stanowisk pracy niezgodnie z ich przeznaczeniem.

 

Za stwierdzone nieprawidłowości osobę odpowiedzialną ukarano grzywną w drodze mandatu karnego w wysokości 400 zł.

 

 

 

5.

Liczba wydanych decyzji

 0

6.

Liczba nałożonych mandatów

 2/600 zł

 

1 mandat karny na 200 zł nałożono na osobę odpowiedzialną za nieprawidłowości stwierdzone w obiekcie całorocznie świadczącym usługi hotelarskie w powiecie nowomiejskim (kontrola odbyła się wcześniej i wykazano ją wraz ze stwierdzonymi nieprawidłowościami w poprzednim meldunku).

 

 

 

III.          Z zakresu promocji zdrowia i oświaty zdrowotnej

 

1.

Liczba zajęć edukacyjnych przeprowadzonych na turnusach wypoczynku

47

 

Ponadto przeprowadzono 3 zajęcia w 2 przedszkolach.

 

2.

Liczba uczestników zajęć edukacyjnych

2104

 

  • uczestnicy półkolonii, kolonii, obozów – 1999
  • dzieci przedszkolne -105
     
 

3.

Tematyka zajęć edukacyjnych:

  • profilaktyka chorób odkleszczowych,
  • znaczenie prawidłowego mycia rąk i szczepień ochronnych w profilaktyce chorób zakaźnych,
  • znaczenie wody dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka,
  • zasady bezpiecznego korzystania z promieniowania słonecznego,
  • profilaktyka poparzeń barszczem Sosnowskiego,
  • profilaktyka bąblowicy,
  • bezpieczeństwo żywności,
  • zasady zdrowego odżywiania,
  • zasady zdrowego stylu życia,
  • profilaktyka zatruć pokarmowych, w tym zatruć grzybami,
  • zasady bezpiecznego zachowania nad wodą,
  • zasady bezpiecznego zachowania podczas burzy,
  • zasady bezpiecznego zachowania w lesie,
  • profilaktyka wszawicy, owsicy i świerzbu,
  • profilaktyka wścieklizny,
  • profilaktyka zażywania substancji psychoaktywnych/alkoholu,
  • profilaktyka palenia tytoniu i e-papierosów,
 

4.

 Liczba innych działań edukacyjnych promujących zdrowy i bezpieczny wypoczynek oraz zdrowy styl życia

17

 

·instruktaże dla kierownictwa i opiekunów turnusów wypoczynku

 

5.

 Liczba uczestników działań ujętych w punkcie 4

24

6.

 Informacje dodatkowe

 

 

W okresie 02.08-08.08.2025 r.:

  • zamieszczono: 35 wpisów na Facebooku, 11 wpisów na Platformie X stacji sanitarno-epidemiologicznych woj. warmińsko-mazurskiego z informacjami dotyczącymi zasad zdrowego wypoczynku letniego oraz informacjami na temat działań powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych związanych z tzw. akcją letnią (łącznie 46 wpisów).
  • przesłano informacje na temat zdrowego wypoczynku do 6 organizatorów turnusów wypoczynku letniego.
  • dystrybuowano materiały informacyjno-edukacyjne wśród 7 organizatorów wypoczynku letniego.
{"register":{"columns":[]}}