Meldunek z przebiegu wypoczynku letniego dzieci i młodzieży na terenie województwa warmińsko-mazurskiego w okresie 05.07 - 11.07.2025 r.
15.07.2025
I. Z zakresu higieny dzieci i młodzieży
|
1. |
Liczba funkcjonujących turnusów |
530 |
|
2. |
Liczba uczestników skontrolowanych turnusów |
6658 |
|
3. |
Liczba kontroli przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną |
139 |
|
4. |
Wypoczynek niezgłoszony do Kuratorium Oświaty, tzw. dziki |
0 |
|
5 |
Niewłaściwy stan sanitarny stwierdzono |
1 |
|
|
Na jednym obozie pod namiotami bez stałej infrastruktury komunalnej odbywającym się w powiecie szczycieńskim stwierdzono niewłaściwy stan sanitarno-higieniczny (brak właściwych warunków do utrzymania higieny osobistej uczestników: brak ciepłej wody do mycia się, nie urządzono stanowiska do mycia rąk przy sanitariatach ekologicznych; ponadto nie okazano zgody na wykopanie dołów chłonnych na nieczystości płynne). Za stwierdzone nieprawidłowości osobę odpowiedzialną ukarano grzywną w drodze mandatu karnego w wysokości 200 zł; zalecono pilne usunięcie uchybień; przeprowadzono działania edukacyjno-informacyjne. Kontrola sprawdzająca potwierdziła usunięcie wszystkich nieprawidłowości i zapewnienie wypoczywającym właściwych warunków sanitarno-higienicznych. |
|
|
6. |
Liczba nałożonych mandatów karnych (suma) |
1/200 |
|
7. |
Liczba wniosków do Kuratorium Oświaty o unieruchomienie |
0 |
|
8. |
Wypoczynek zorganizowany w sposób wzorowy |
0 |
|
9. |
Inne ważne informacje |
|
|
|
·Na terenie powiatu ostródzkiego na polach pod Grunwaldem w dniach 07 – 13 lipca 2025 r. odbywał się LIII Ogólnopolski Harcerski Zlot Grunwaldzki, w którym uczestniczyło 642 harcerzy oraz 69 osób kadry. PSSE w Ostródzie przeprowadziła kontrolę Miasteczka Zlotowego, które podzielone było na podobozy, tzw. gniazda. W każdym podobozie zorganizowana była część mieszkalna z namiotami, suszarnie, jadalnie/świetlice i magazynki. Ponadto zapewniono część sanitarną tj. sanitariaty ekologiczne z punktami wodnymi i dostępem do mydła, kontener sanitarny z natryskami i dostępem do ciepłej bieżącej wody oraz umywalnie rynnowe. Opieka medyczna sprawowana była przez ratowników medycznych (całodobowo). Ambulatorium i izolatki zorganizowane zostały w namiotach. Uczestnicy mieli zapewnione wyżywienie: obiady dowożono z podmiotu zewnętrznego w naczyniach jednorazowych. Natomiast śniadania i kolacje przygotowywane były przez uczestników pod opieką wychowawców w podobozach. |
|
II. Z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia
|
1. |
Liczba stołówek ogółem wg ewidencji |
111 |
|
2. |
Liczba skontrolowanych stołówek |
59 |
|
3. |
Liczba przeprowadzonych kontroli |
60 |
|
4. |
Liczba stołówek, w których odnotowano nieprawidłowości |
7 |
|
|
W 3 obiektach całorocznie świadczących usługi hotelarskie (w powiecie gołdapskim, iławskim, nowomiejskim) stwierdzono nieprawidłowości: -niewłaściwy stan sanitarno-higieniczny pomieszczeń i wyposażenia; -wykorzystywanie stanowisk pracy niezgodnie z ich przeznaczeniem; -niewłaściwe przechowywanie środków spożywczych; -brak identyfikowalności zamrożonych środków spożywczych; -brak warunków do higienicznego suszenia rąk personelu; -brak zabezpieczenia przed dostępem owadów; -brak udokumentowanego postępowania z żywnością niewłaściwej jakości zdrowotnej, odpadami pokonsumpcyjnymi. Za stwierdzone nieprawidłowości osobę odpowiedzialną ukarano grzywną w drodze mandatu karnego w wysokości 100 zł.
W 2 obiektach używanych okazjonalnie do wypoczynku (w powiecie mrągowskim, nidzickim) stwierdzono nieprawidłowości: -niewłaściwy stan techniczno-sanitarny drzwi i futryn oraz części sprzętu porządkowego; -w korytarzu przetrzymywany jest zbędny sprzęt, utrudniający utrzymanie bieżącej czystości; -brak warunków do higienicznego mycia i suszenia rąk personelu; -brak skutecznego zabezpieczenia przed dostępem owadów.
Na 2 obozach pod namiotami bez stałej infrastruktury komunalnej (w powiecie szczycieńskim) stwierdzono nieprawidłowości: -przetrzymywanie środków spożywczych w niewłaściwych warunkach temperaturowych; -brak środka do dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością; -brak termometrów do monitorowania temperatury przechowywanych środków spożywczych; -zły stan higieniczny desek do krojenia żywności; -używanie wody z jeziora do mycia naczyń kuchennych, naczyń własnych uczestników oraz rąk. Za stwierdzone nieprawidłowości na obu obozach osoby odpowiedzialne ukarano grzywnami w drodze mandatu karnego w łącznej wysokości 500 zł
|
|
|
5. |
Liczba wydanych decyzji |
1 |
|
6. |
Liczba nałożonych mandatów |
3/600 zł |
III. Z zakresu promocji zdrowia i oświaty zdrowotnej
|
1. |
Liczba zajęć edukacyjnych przeprowadzonych na turnusach wypoczynku |
59 |
|
2. |
Liczba uczestników zajęć edukacyjnych |
2359 |
|
|
|
|
|
3. |
Tematyka zajęć edukacyjnych:
|
|
|
4. |
Liczba innych działań edukacyjnych promujących zdrowy i bezpieczny wypoczynek oraz zdrowy styl życia |
28 |
|
|
·instruktaże dla kierownictwa i opiekunów turnusów wypoczynku – 26 (dla 28 osób); ·punkty/stoiska informacyjno-edukacyjne – 2 podczas: festynu „Bezpieczne Wakacje” w Działdowie (04.07.2025 r.; 90 odbiorców), festynu „Fest Ryba” w Bogacku pow. giżycki (05.07.2025 r.; 300 odbiorców). |
|
|
5. |
Liczba uczestników działań ujętych w punkcie 4 |
418 |
|
6. |
Informacje dodatkowe |
|
|
|
W okresie 05.07-11.07.2025 r.:
|
|