W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Uważaj na trujące rośliny i owoce!

19.07.2023

Lato to czas kiedy kwitną rośliny i dojrzewają owoce. Rosną w ogrodach, lasach, na polanach oraz na terenach zieleni miejskiej. Niektóre są trujące, dlatego należy wiedzieć, na które trzeba uważać oraz pamiętać o ochronie dzieci, bo często wyglądają atrakcyjnie i mogą je skusić swoim wyglądem.

Na zdjęciu widać cis, oleander oraz jałowiec sabisyński. Logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz napis: Uważaj na trujące rośliny i owoce. #Latozsanepidem

Cis - roślina iglasta, jej owoce to czerwone tzw. nibyjagody, których pestki są trujące.

Jałowiec sabiński i wirginijski - owoców jałowca pospolitego używamy jako przyprawy, ale nie wszystkie jałowce są jadalne. Dotyczy to jałowców uprawianych jako rośliny ozdobne – jałowca sabińskiego oraz jałowca wirginijskiego. Ich owoce tzw. szyszkojagody są trujące. Toksyczne są nie tylko owoce, ale całe rośliny.

Oleander pospolity - to wiecznie zielony, wieloletni krzew. Dorasta do 2-6 metrów wysokości. Uprawiany, jako roślina ozdobna, w Polsce jako roślina doniczkowa. Wszystkie części oleandra są trujące.

Szalej jadowity, inaczej cykuta - to roślina, należąca do najbardziej trujących, o przyjemnym zapachu i smaku kłącza. Roślina dorasta do 2,5 m wysokości i ma małe zielone lub białe kwiaty ułożone w baldachim. Zwykle widać ją na wilgotnych łąkach, torfowiskach oraz innych wilgotnych i bagnistych miejscach.

Jaskier jadowity - roślina występuje w Polsce w pobliżu rzek, strumieni oraz stawów. Rośnie do 100 cm, ma grubą łodygę, z której wyrastają 3 lub 5-dzielne liście oraz żółte kwiaty o wielkości do 12 mm średnicy. Roślina jest silnie trująca, sok zawarty w jaskrze przy kontakcie ze skórą wywołuje jej silne podrażnienie.

{"register":{"columns":[]}}